Dit zal in 2040 de dichtstbevolkte Spaanse regio zijn

door Elize van Loon
population number

In de komende drie decennia zullen er bijna 700.000 inwoners bijkomen en zal de regio 9,3 miljoen inwoners tellen, volgens de demografische projectiestudie van het INE.

Het gaat om Andalusië; een gebied met veel aantrekkelijke plaatsen om te wonen. De autonome regio zal blijven groeien in bevolking en zal de dichtstbevolkte regio zijn. In de komende vijftien jaar zal het de dichtstbevolkte regio van Spanje zijn. Tegen 2040 wonen er meer dan 9,3 miljoen inwoners, volgens het Spaans Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE).

Ontwikkeling bevolkingstoename

De regio is een van de gebieden met de hoogste bevolkingsgroei en zal daarmee Madrid, Catalonië en Valencia voor zijn in termen van bevolking. Deze regio’s hebben de hoogste groeipercentages in de bevolkingsprognose tot het jaar 2074, die onlangs is uitgevoerd door het INE. Concreet zal Andalusië de op drie na grootste aanwas van inwoners hebben in de komende drie decennia, met ongeveer 695.000 extra inwoners, alleen achter Catalonië,  regio Madrid en de Valenciaanse Gemeenschap, volgens gegevens die zijn gepubliceerd op de website van het INE.

Demografische prognose

De demografische prognose van het INE voorspelt dat Andalusië zal blijven groeien met 8%, dit ligt onder het nationale gemiddelde van 10,6% in de komende jaren.

Andalusië zal ook de regio met de meeste huishoudens zijn, vóór Catalonië en de regio Madrid. De afname in bevolkingsdichtheid per huishouden zal worden geregistreerd in Castilla y León, met 41,9% van de huizen bewoond door slechts één persoon, gevolgd door Asturië, met 40,5%, samen met Extremadura en La Rioja, met respectievelijk 38,3%.

Procentueel gezien zijn de Balearen en de Valenciaanse Gemeenschap de regio’s waar de bevolking het meeste toeneemt met 19%, vóór Murcia (17,2%), Catalonië (15,4%) en Madrid (15,1%).

Het onderzoek geeft ook aan dat de Canarische Eilanden, met 12%, en Navarra, met 11,1%, ook boven het gemiddelde zullen groeien. Asturië (4,1%), Extremadura (3,4%), Castilië en Leon (0,7%) en Galicië (0,3%), evenals Ceuta (6,5%) zien de bevolking teruglopen.

Lees ook: Koplopers in Spaanse bevolkingsgroei zijn drie steden aan Costa del Sol 

Dit vind je misschien ook leuk