Dood Samuel Luiz zorgt voor keerpunt LGBT+-geweld in Spanje

door admin
Dood Samuel Luiz zorgt voor keerpunt LGBT+-geweld in Spanje

De moord op Samuel Luiz, die waarschijnlijk vanwege zijn geaardheid werd mishandeld, zorgt ervoor dat Spanje zich massaal uitspreekt tegen LGBT+-geweld. Bovendien krijgen de twee vluchtelingen, die Samuel wilden redden, regularisatie van hun vluchtelingenstatus.

De 24-jarige Samuel Luiz kwam op 3 juli om het leven nadat hij werd mishandeld buiten een club in A Coruña. Samuel werd door meerdere jongeren zo mishandeld dat hij later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed.

Spanje keurt LGBT+-geweld massaal af

Sinds die dag gaan Spanjaarden in veel steden de straat op om te protesteren tegen homofobie en geweld tegen de LGBT+-gemeenschap. Het voorval met Samuel heeft iets teweeg gebracht in Spanje. Diverse LGBT+-platforms, zoals AVANTE LGBTI+, melden dat sinds Samuel is vermoord steeds meer mensen ervoor uitkomen dat zij slachtoffer zijn geweest van geweld omdat er sprake was van een andere geaardheid of seksuele voorkeur.

Politie heeft vier mensen aangehouden voor moord op Samuel

Het politieonderzoek na het overlijden van Samuel loopt nog altijd. Volgens omstanders zijn er minstens zeven mensen geweest die Samuel die betreffende nacht hebben mishandeld. Volgens de Spaanse krant El País was Samuel aan het videobellen en dacht een van de daders dat hij hem aan het filmen was.

Deze persoon haalde er vervolgens een groep vrienden bij waarna ze allemaal op Samuel begonnen in te slaan en hem uit te schelden vanwege zijn geaardheid. Tot op heden meldt de Spaanse politie dat drie mannen en een vrouw, waaronder ook minderjarigen, zijn gearresteerd. In ieder geval één persoon wordt momenteel verdacht van (medeplichtigheid aan) moord.

Heldendaad twee illegale vluchtelingen wordt beloond

Tijdens de mishandeling sprongen twee jonge mannen tussen de groep en probeerden Samuel met gevaar voor hun eigen leven te beschermen. Deze twee Senegalezen en verblijven zonder papieren in Spanje. Aan het begin van het politieonderzoek hebben beide mannen alle hulp verleend aan de politie en hebben zij informatie verstrekt die cruciaal is voor het verdere onderzoek.

Hoewel hun ingrijpen Samuel’s dood niet heeft kunnen voorkomen, heeft hun optreden er wel voor gezorgd dat hun vluchtelingenstatus binnenkort wordt geregulariseerd. De Staatssecretaris van Immigratie in Galicië vindt dat hij verplicht is de twee mannen moreel te erkennen na het leveren van zulke heldendaden.

Dit vind je misschien ook leuk