Dramatische droogte in streek Axarquía wordt met de dag erger

door admin
Dramatische droogte in streek Axarquía wordt met de dag erger

De zomer is nog maar net begonnen en de dramatische situatie op het platteland van deze fruitboomgaard van Spanje wordt met de dag erger. het stuwmeer van La Viñuela is praktisch leeg. Hieruit worden 14 gemeenten bevoorraad en moeten ongeveer 6.200 hectare gewassen worden geïrrigeerd.

Deze situatie heeft de Junta de Andalucía gedwongen om de hoeveelheid water voor irrigatie terug te brengen tot de laagste in de geschiedenis. Tot 30 september is nog maar 1.500 kubieke meter per hectare beschikbaar om de watervoorziening van de bevolking te garanderen.

Bekijk ook: Bedrijf in Málaga heeft oplossing voor droogte in Zuid-Spanje

Volgens de regionale regering worden alle “noodzakelijke” werken aan waterinfrastructuur al uitgevoerd om dit watertekort te verhelpen. Of ze nog op tijd zullen komen, is de vraag.

Tien landbouwverenigingen al door waterquotum heen

De krant Sur schrijft dat door de droogte en de vertraging bij het opzetten van alternatieve bronnen, nu al tien verenigingen van landbouwers, samen goed voor ongeveer duizend hectare aan gewassen, zonder water zitten. Ze hebben hun quotum voor het hydraulogische jaar dat tot 30 september duurt al opgebruikt. Het gaat voornamelijk om mango- en avoadoplantages en een aantal kassen. Al deze landbouwverenigingen krijgen hun water uit stuwmeer La Viñuela. De waterreserve zit nu op 13,5% van de capaciteit. 

Maatregelen waar de Junta aan werkt

De komende weken zullen er meer landbouwers bijkomen met een opgebruikt quotum tot aan 30 september. Velen hebben al rond de 80% opgebruikt. De reeks noodmaatregelen die de regioregering uit zegt te voeren voor een begroting van 38,3 miljoen euro houden onder meer in:

  • Een water bypass van de westelijke Costa del Sol naar de Axarquía
  • Werken om teruggewonnen water te gebruiken voor irrigatie in Axarquía
  • Werkzaamheden om de reservoirs en de kanalen rond Viñuela te verbeteren om een maximaal gebruik van regenwater en overdrachten mogelijk te maken
  • De uitbreiding en verbetering van de tertiaire zuivering van vijf zuiveringsinstallaties in Vélez-Málaga, Torrox(2), Rincón de la Victoria en Algarrobo
  • Verbeteringen van het pompstation La Rosaleda, dat Malaga met de Axarquia verbindt, waardoor de hoeveelheid water die naar de waterzuiveringsinstallatie in Vélez-Málaga wordt gestuurd, zal verdubbelen van 200 naar 400 liter per seconde.
  • Gebruik maken van de bronnen van de rivier Chillar bij Nerja om water voor menselijke consumptie te genereren
  • Een capaciteitsuitbreiding van de ontziltingsinstallatie El Atabal, in de hoofdstad

Oogst met helft omlaag

Drie weken geleden waarschuwde de landbouwvereniging voor tropische vruchten met 450 aangesloten landbouwers in Axarquía al dat de oogst dit jaar door de droogte waarschijnlijk 50% lager zal liggen dan normaal. In de Axarquía worden naast avocado’s en mango’s ook papaya’s, kumquats, lychees, babaco’s (een soort papaja), drakenfruit (pitaja), mispels, cherimoya’s en guaves geteeld. 

Bekijk ook: Droogte maakt situatie in Spaanse stuwmeren verontrustend

Dit vind je misschien ook leuk