Drie bijzondere manieren van drinken ‘op zijn Spaans’

door admin
Drie bijzondere manieren van drinken 'op zijn Spaans'

Tegenwoordig kennen we talloze manieren om onze dorst te lessen: met dranken uit plastic of glazen flessen, pakken of metalen blikjes. Spanje kent echter ook enkele unieke, traditionele manieren die we vanwege de voordelen die ze hebben op kunnen pakken.

Er zijn namelijk drie objecten die traditiegetrouw in Spanje werden gebruikt: de bota, de botijo en de porrón. Die vertegenwoordigen niet alleen eeuwenoude ambachtelijke tradities, maar ook een unieke en duurzame drinkbeleving die extra waarde kan krijgen in deze tijden van fastfood en wegwerpverpakkingen. 

Meer dan traditionele objecten alleen

Deze voorwerpen zijn niet alleen stukken uit een folkloristisch of archeologisch museum. Het zijn praktische instrumenten met ontwerpen die honderden, zo niet duizenden jaren oud zijn.

Het geniale van de ‘botijo’, een aardewerken kruik, zit hem bijvoorbeeld in de natuurlijke koeling van het water door de poreuze klei. De Universidad Politécnica de Madrid bestudeerde dit fenomeen zelfs en ontdekte dat de temperatuur van het water met maximaal 15 graden kan dalen. Dat is een ideale eigenschap in een land met een paar zeer warme maanden in de zomer. Klik hier voor een mooie afbeelding van hoe een botijo ‘werkt’ in de krant La Razón. 

Sociale cohesie

De drie voorwerpen bovendien ook meer dan enkel praktisch, ze zijn ook sociaal. De porrón, een glazen kruik met een lange tuit, wordt vaak in gezelschap gebruikt. Gebruikers heffen de porrón boven hun hoofd en laten de vloeistof in een dunne straal hun mond in glijden. Het vergt enige behendigheid, maar zorgt ook voor hilariteit en verbinding. Evenzo biedt de bota, een wijnfles van leer, een gedeelde ervaring wanneer hij van hand tot hand gaat tijdens een wandeling, een lange maaltijd of een stadsfeest in Spanje. Wees bijvoorbeeld niet verbaasd als je in Pamplona bent tijdens de San Fermínfeesten en je ziet mensen lopen met een wijnzak om hun schouders, zoals te zien op deze foto op Instagram.

Moderne toepassingen

Zowel traditionele als moderne bedrijven in Spanje hebben de verkoop van deze voorwerpen nieuw leven ingeblazen. Bootijo, een online bedrijf, verkoopt botijos gemaakt door ambachtslieden uit Jaén. Ze voegen een moderne touch toe aan de verpakking en branding, terwijl de ambachtelijke kwaliteit behouden blijft. Een ander voorbeeld is Alma de Cántaro, een keramiekstudio in La Rioja, die zowel traditionele als moderne versies van de botijo maakt.

In stand houden van de ambachten

Deze objecten vertegenwoordigen ook een bedreigd erfgoed. Ambachtslieden die deze objecten maken, worden steeds zeldzamer. “Er zijn nog maar vijf of zes van ons die weten hoe je een bota moet maken,” zegt Ismael Pérez van Botería Mairal. Het bedrijf, opgericht in 1898, is een van de weinige die nog steeds dit traditionele ambacht beoefenen.

“In Spanje is de oudste gevonden botijo ​​degene die te zien is in het Archeologisch Museum van Murcia. De ontdekking, ongeveer zestig jaar geleden, vond plaats in de necropolis Puntarrón Chico, in Beniaján, Murcia. De keramieken fles wordt toegeschreven aan een opmerkelijke stad van de Argarische cultuur en is naar schatting meer dan 3500 jaar oud. Het ontwerp is anders dan wat we vandaag de dag kennen, omdat de vorm cilindrisch is met een klein gaatje en een handvat aan de bovenkant”, legt Bootijo ​​uit.

Terug naar functionele en duurzame objecten

In een tijd waarin we misschien proberen duurzamer te leven, kan teruggaan naar deze prachtige functionele en duurzame objecten een stap zijn. Ze zijn ook geschikt als souvenir om na je vakantie weer thuis goede sier mee tem aken. Of geef een bota, botijo of porrón cadeau. Ze vormen een mooie brug naar een rijk cultureel erfgoed dat dreigt te verdwijnen. 

Dit vind je misschien ook leuk