Drugsorganisatie ontmanteld in macro-operatie in Zuid-Spanje

door admin
Drugsorganisatie ontmanteld in macro-operatie in Zuid-Spanje

De Nationale Politie heeft in Zuid-Spanje een criminele organisatie ontmanteld die narcoboten voorbereid om hasj uit Marokko te importeren. De ontmanteling vormde een onderdeel van de macro-operatie "Viñas".

De organisatie was gevestigd in Cádiz en Málaga, maar beschikte over een uitgebreid netwerk van medewerkers in Andalusië, Extremadura, Murcia en in de regio Valencia. Het onderzoek begon medio 2021 na de ontdekking van een criminele groep die zich zou inzetten voor de handel in grote hoeveelheden hasj.

Boten opgevoerd in industriële fabriekshallen

De bende huurde industriële fabriekshallen waar ze de prestaties van de drugsboten verbeterden door ze krachtige motoren, navigatiesystemen en andere benodigde electronica voor hun reizen te geven. Dit zou de drugscriminelen in staat hebben gesteld om zeer snel de Straat van Gibraltar tussen Spanje en Marokko over te steken. 

Zodra de narcoboten gereed waren, werden ze per vrachtwagens naar de kust van Campo de Gibraltar vervoerd. Eenmaal geïmporteerd uit Marokko, werden de verdovende middelen verborgen in de gehuurde fabriekshallen en magazijnen. Gebruikmakend van hun medewerkers in andere gebieden, werden de drugs vervolgens per vrachtwagen naar andere landen vervoerd. Dat waren onder andere Frankrijk, België en Nederland.

Gearresteerd en in beslag genomen

Operatie “Viñas” werd uitgevoerd in 9 verschillende fasen. In totaal zijn 21 mensen gearresteerd. In een van de eerste fasen van de operatie nam de politie 296 kilo vacuümverpakte marihuanaknoppen in beslag in een magazijn in Corbera (Valencia). Deze zaten verstopt tussen kroppen sla in een koelwagen. De bestuurder en zijn passagier werden aangehouden.

In een latere fase in Murcia vond de politie 40 pakjes hasj met een totaal gewicht van 80 kilo. Deze werden gevonden in een valse ruimte in de laaddeuren van een trailer. De vondst leidde tot nog eens acht arrestaties en zeven huiszoekingen in Murcia, Almería, El Ejido en Córdoba.

Wagenpark

Alle 21 gearresteerde personen worden verdacht van misdaden van drugshandel, witwassen van geld, smokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Voorts is bij de onderzochte personen een vastgoedonderzoek uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan is een wagenpark van 45 voertuigen ter waarde van in totaal ruim 1,4 miljoen euro en een pand van 150.000 euro bevroren. Dat wil zeggen dat hiervan niets verkocht mag worden. 

Dit vind je misschien ook leuk