Economie groeit ondanks uitblijven nieuwe Spaanse regering

door admin
Economie groeit ondanks uitblijven nieuwe Spaanse regering

Uit donderdag gepubliceerde gegevens blijkt dat het BBP is gestegen met 0,8% ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit is een klein beetje hoger dan de eerder voorspelde groei voor het tweede kwartaal van 0,7%. De groei in het tweede kwartaal is gelijk aan die van het eerste kwartaal ten opzichte van het vierde kwartaal van 2015. 

De economische groei ten opzichte van het tweede kwartaal in 2015 steeg met 3,2 proent van april tot juni. De groei is nu wel langzamer dan in het eerste kwartaal toen de economie op jaarbasis groeide met 3,4 procent. Dit is het gevolg van een lagere binnenlandse vraag.

Voor het hele jaar 2016 verwacht Spanje een economische groei te kunnen registreren van 2,9%. 

Ondertussen blijft het spannend wanneer het land eindelijk een nieuwe regering zal krijgen. Op dit moment is de waarnemend premier Mariano Rajoy aan het onderhandelen met andere politieke partijen voor steun om opnieuw minister president van het land te kunnen worden als voorman van zijn conservatieve Volkspartij PP. 

Rajoy wist met Rivera van Ciudadanos tot een akkoord te komen. Desondanks heeft hij alsnog 6 zetels nodig om een absolute meerderheid te behalen. De druk op de sociaaldemocraten is groot om zich van een stem te onthouden. Dan zou Rajoy eventueel een minderheidsregering kunnen vormen. Tot nu toe blijft Pedro Sánchez van de PSOE echter resoluut bij een ‘nee’. Men wil niet dat Rajoy nog een termijn het land bestuurt. 

In principe zal het debat over Rajoy’s eventuele nieuwe termijn als regeringsleider plaatsvinden op dinsdag 30 augustus om 16 uur.

Dit vind je misschien ook leuk