Spanje gaat kwetsbare landen steunen in hun strijd tegen de pandemie

door admin
Spanje gaat kwetsbare landen steunen in hun strijd tegen de pandemie

“Terwijl Spanje verwikkeld is in een Europese consensus over een herstelfonds, is het fair om ook solidair te zijn met de ontwikkelingslanden die het meest zijn aangedaan door de coronapandemie”, liet Arancha González Laya, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken weten. 

Het plan is tot stand gekomen uit een akkoord tussen de verschillende overheden, werkgevers, vakbonden, ngo’s en deskundigen. Het gaat om financiële steun die over een periode van twee jaar kan worden uitgespreid. 90% van het geld komt van de centrale overheid, de overige 10% komt van de regionale overheden. 

Steun voor gezondheidszorg en herstel economie

De hulp zal zich volgens González Laya concentreren op de gebieden waarbij Spanje zich “in het bijzonder betrokken voelt”, zoals Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Sub-Saharaans Afrika, Noord-Afrika en het Nabije Oosten. Met het hulprogramma wordt voornamelijk versterking van de lokale gezondheidszorg beoogd, ondersteuning voor de meest aangedane bevolkingsgroepen en het herstel van de lokale economie met kredieten voor het midden- en kleinbedrijf. De financiële bijdrage zal via ngo’s, VN-agentschappen, multilaterale organisaties en internationale financiële entiteiten worden besteed. 

Dinsdag is groen licht gegeven voor een eerste hulpplan van het Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo, het Spaans Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking. Het geld, 32,6 miljoen euro, is bestemd voor internationale programma’s en fondsen. 9 miljoen daarvan is voor het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) van de Verenigde Naties; 5 miljoen gaat naar Unicef; 2,8 miljoen naar de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties; 2,6 miljoen gaat naar het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (ACNUR) en 2,3 miljoen naar de WHO die het nu moet stellen zonder de financiële bijdrage van de Verenigde Staten. Nog eens 12 miljoen euro is bestemd voor noodfondsen die door ngo’s als het Rode Kruis worden gebruikt om wereldwijd ondersteuning te bieden in de strijd tegen de coronapandemie. 

Microkredieten

Ook heeft de ministerraad gisteren goedkeuring gegeven voor het verstrekken van microkredieten aan bedrijven in Honduras, Perú, Colombia, Mali en Senegal ter waarde van 85 miljoen euro. Verder gaat nog 111 miljoen euro gaat naar de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, de Aziatische bank en het Afrika-fonds van de Wereldbank. Daarbij gaat het zowel om financiële steun als om het kwijtschelden van schulden. 

Met het te verstrekken steunplan neemt Spanje volgens de minister zijn verantwoordelijkheid binnen de internationale samenwerking in de gezamenlijke strijd tegen deze wereldwijde crisis. “Zolang niet iedereen veilig is, zal niemand uit deze situatie verlost zijn”, aldus González Laya. 

Dit vind je misschien ook leuk