Spaanse banken gedwongen tot fusies en ingrijpende reorganisaties

door admin
Spaanse banken gedwongen tot fusies en ingrijpende reorganisaties

Klanten zijn inmiddels steeds meer gewend geraakt aan de digitalisering van de dienstverlening en de noodtoestand van afgelopen voorjaar heeft ervoor gezorgd dat ook de 65-plussers steeds meer gebruik zijn gaan maken van mobiele bankapplicaties. Hierdoor zijn grote kantoren met veel personeel niet meer van deze tijd. Sinds 2008 is al ruim 49 procent van de bankfilialen verdwenen in Spanje en is 37 procent van de bankmedewerkers op straat komen te staan.

Niet meer kostendekkend

Volgens Joaquín Maudos, hoogleraar van de Universiteit van Valencia, is het met de huidige financiële marges onmogelijk voor financiële instellingen om nog voldoende winst te maken. Al sinds 2016 dekken de bemiddelingsmarges de kosten niet meer, wat tot afgelopen september tot een verlies van in totaal 7,7 miljard euro heeft geleid.  

Banken moeten zich al decennialang aanpassen aan veranderende omstandigheden, economische crisissen en nieuwe regelgevingen. De covid-19-crisis heeft er nu voor gezorgd dat er ingrijpende reorganisaties moeten komen. Spanje heeft binnen de EU het grootste aantal bankfilialen per hoofd van de bevolking, waar relatief weinig personeel werkzaam is (zeven werknemers versus een Europees gemiddelde van 16 werknemers), wat economisch niet efficiënt is. 

Acht van de twaalf Spaanse banken gaan fuseren of reorganiseren

Acht van de twaalf Spaanse banken die onder supervisie van de ECB staan, bevinden zich in een ingrijpend reorganisatie- of fusieproces. Zo komt er een fusie van Bankia en CaixaBank en gaan Unicaja en Liberbank in de toekomst samen als één bedrijf verder. Santander, Ibercaja en Kutxabank bereiden grootschalige ontslagregelingen voor. In 2021 worden mogelijk in totaal 15 duizend werknemers ontslagen. Dat aantal meegeteld, heeft de financiële sector in Spanje sinds 2008 120 duizend werknemers ontslagen, dat is 43 procent van het totale aantal werknemers in deze sector. BBVA, Bankinter, Abanca en Cajamar hebben laten weten vooralsnog geen fusie of reorganisatie te gaan doorvoeren. 

Grenzen aan digitale dienstverlening

Vakbond UGT waarschuwt voor een te vergaande digitalisering van de financiële dienstverlening, terwijl de commissies voor banken blijven stijgen. Ondanks de coronapandemie incasseerden Santander, BBVA, Caixabank, Bankia, Bankinter en Sabadell tot september dit jaar samen een bedrag van 15 miljard euro aan commissies. 

Dit vind je misschien ook leuk