Tweede grote fusie in twee maanden tijd binnen Spaanse banksector

door admin
Tweede grote fusie in twee maanden tijd binnen Spaanse banksector

Over de overname werd al gespeculeerd toen gisteren bekend werd dat de Spaanse bank BBVA alle Amerikaanse activiteiten voor een bedrag van 11,6 miljard dollar (9,7 miljard euro) heeft verkocht aan de Amerikaanse bank PNC. Bij de sluiting van de beurs van gisteren, lieten zowel BBVA als Sabadell aan de CNMV (Nationale Commissie van de Financiële Markt) weten met elkaar in gesprek te zijn voor een mogelijke overname. Ook lieten beide banken weten het onderlinge financieel-economisch onderzoek (‘due diligence’) inmiddels in gang te hebben gezet. 

Sabadell verdwijnt met fusie door absorptie

Nadat de verkoop van de Amerikaanse tak en de onderhandelingsgesprekken tussen BBVA en Sabadell bekend werden, stegen de aandelen van Sabadell met 24,6 procent en van BBVA met 15,3 procent, terwijl de stijging van de financiële sector op de beurs op dat moment niet meer dan 3 procent was.

De fusie van BBVA en Sabadell zal naar alle waarschijnlijkheid gaan om een zogeheten fusie door absorptie, de gangbare wijze van samengaan als een van de twee partijen aanzienlijk groter is dan de andere. Volgens de beursnotering van afgelopen vrijdag is de beurswaarde van BBVA met 21,164 miljard euro zo’n elf keer groter dan die van Sabadell met 1,892 miljard euro. 

Meeste potentieel in geval van fusie

Als de fusie net zo verloopt als die van CaixaBank en Bankia, verdwijnt Sabadell en gaat als bank volledig over in BBVA. Dat zou voor BBVA al de derde overname van een Catalaanse financiële entiteit betekenen, na eerdere overnames van Unnim en Catalunya Caixa.

Een aantal weken geleden liet investeringsbank Goldman Sachs weten dat Sabadell de bank is met het meeste potentieel voor een stijging op de aandelenmarkt in geval van een fusie. De op handen zijnde fusie met BBVA komt ongeveer tegelijkertijd met de reorganisatie die Sabadell doorvoert waarbij de bank 1.800 van de huidige banen wegbezuinigt. 

Lees ook: Spaanse banken gedwongen tot fusies en ingrijpende reorganisaties

Dit vind je misschien ook leuk