Dagelijks weer tienduizend tijdelijk werklozen aan de slag in Spanje

door admin
Dagelijks weer tienduizend tijdelijk werklozen aan de slag in Spanje

In mei konden dagelijks tussen de 3 en 4 duizend mensen met een ERTE-regeling hun werk weer hervatten, in juni waren dat er al 10 duizend. Dat heeft minister José Luis Escrivá van Sociale Integratie en Sociale Zekerheid donderdag in een interview met Antena 3 gezegd. Volgens Escrivá is Spanje na Nederland het Europese land waar de meeste tijdelijk werklozen weer actief zijn op de arbeidsmarkt. 

Van ruim 3 miljoen naar 470 duizend ERTE’s

Nu is nog voor 470 duizend mensen een tijdelijke werkloosheidsregeling getroffen, dat is minder dan de helft van de miljoen tijdelijk werklozen van afgelopen februari. Op de piek van de pandemie in het voorjaar vorig jaar waren dat er zelfs meer dan 3 miljoen. 

De significante afname van het aantal ERTE-regelingen is een direct gevolg van de versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook heeft volgens de minister de nieuwe verlenging van de ERTE-regelingen vanaf 1 juni hieraan bijgedragen. Daarin is namelijk opgenomen dat werkgevers een aanzienlijke premieaftrek krijgen voor de werknemers die zij weer aan het werk kunnen laten gaan. 

150 duizend banen erbij in juni

Ook gaat het volgens de minister met de werkgelegenheid in het algemeen de goede kant op in Spanje. In mei werden 45 duizend nieuwe werknemers geregistreerd, dat zullen er naar zijn verwachting eind juni meer dan 150 duizend zijn. De minister schat in dat 50 duizend van hen werkzaam zijn in de horeca en de overige 100 duizend in overige sectoren als het onderwijs en de industrie. 

Dit vind je misschien ook leuk