Banengroei in juni groter dan verwacht in Spanje

door admin
Banengroei in juni groter dan verwacht in Spanje

De minister benadrukte opnieuw het uitzonderlijke belang van dit positieve herstel op de arbeidsmarkt. Met een toename van 200 duizend banen in juni, is de actieve beroepsbevolking in Spanje terug op het niveau van de maand juni voor de coronapandemie. 

Herstel is ‘zeer intens’

“Een jaar geleden werd door verschillende instanties voorspeld dat het werkloosheidspercentage in Spanje boven de 20 procent zou stijgen. Nu ziet het ernaar uit dat het werkloosheidscijfer om en nabij dat van de periode voor de pandemie zal uitkomen”, zei Escrivá. De minister noemde het herstel op de arbeidsmarkt ‘zeer intens en uiterst dynamisch in de sectoren die in de afgelopen periode getroffen zijn door de restricties, zoals de horeca’. 

Eerder deze maand meldde Escrivá dat het aantal werknemers voor wie een tijdelijke werkloosheidsregeling (ERTE) was getroffen gedaald was tot 470 duizend (versus ruim 3,6 miljoen een jaar geleden). Nu is dat aantal alweer verder afgenomen tot 300 duizend werknemers die tijdelijk nog zonder werk zitten. Deze werknemers zijn hoofdzakelijk werkzaam in de luchtvaartsector, de horeca, de recreatiesector, het nachtelijke uitgaansleven en bij reisagentschappen. 

Omscholing 

De minister voorziet dat aan het einde van de zomer het werkloosheidscijfer nog verder gedaald zal zijn. In september zal ook een besluit worden genomen of het al dan niet verlengen van de op dat moment nog lopende ERTE-regelingen. Escrivá denkt dat zo’n 150 duizend werknemers met een ERTE werkzaam zijn bij bedrijven die ook voor aanvang van de coronapandemie al in zwaar weer verkeerden. 

Voor de werknemers in Spanje die aan het einde van de zomer nog steeds tijdelijk werkloos zijn, zal de overheid kijken naar mogelijkheden voor om- of bijscholing. 

Dit vind je misschien ook leuk