Historische daling werkloosheid Spanje in augustus

door admin
Historische daling werkloosheid Spanje in augustus

Dit blijkt uit cijfers die dinsdag werden gepubliceerd door het ministerie van Werkgelegenheid van Spanje. De Spaanse sociale zekerheid (Seguridad Social) verloor in augustus 118.004 betalende leden. Het aantal werkende mensen dat premie voor de sociale zekerheid afdraagt, bedraagt momenteel 19.473.724. 

Eerder waren de maanden mei, juni en juli al de maanden met een historische daling van de werkloosheid van respectievelijk 129.000, 167.000 en 197.000. Juli toonde daarmee de grootste daling van de werkloosheid van alle maanden ooit waarover de gegevens zijn bijgehouden. De geregistreerde werkloosheid in Spanje is nu zes opeenvolgende maanden gedaald. De geaccumuleerde daling van de werkloosheid sinds maart 2020 bedraagt 675.000 personen.

De rol van het seizoenseffect?

Hoewel de afname van de werkloosheid goed nieuws is, speelt het seizoenseffect een behoorlijke rol. Tijdens de voorjaars- en zomermaanden kwam het toerisme en met name het binnenlands toerisme, behoorlijk op gang wat ervoor zorgde dat veel mensen weer tijdelijk werk hadden. Zeker met de recente en niet al te rooskleurige voorspellingen van toeristische organisaties lijkt deze afname van de werkloosheid alleen van tijdelijke aard te zijn en is het afwachten wat dezelfde cijfers eind september zullen zeggen.

Het seizoenseffect is terug te zien in de aanzienlijke daling van de werkloosheid onder jongeren onder de 25 jaar. In augustus waren er zelfs minder jongeren officieel werkloos dan vóór de pandemie uitbrak. Ook de werkloosheid onder vrouwen daalde in augustus flink.

Laagste aantal mensen in ERTE-regeling sinds mei 2020

Eind augustus maakten er nog 272.190 mensen gebruik van de ERTE-regeling (tijdelijk ontslag door de coronaandemie) na een daling van 17.120 personen die onder deze regeling vallen in augustus. Deze mensen worden door het ministerie niet als ‘werkloos’ meegeteld. Het is ook het laagste aantal mensen in een ERTE-regeling sinds het hoogtepunt van 3,6 miljoen mensen in mei 2020. 

Daling werkloosheid vooral in toeristische sectoren en regio’s

In alle sectoren nam de werkloosheid af behalve in de bouw. Hier verloren zelfs iets meer dan 1.000 mensen hun baan. De werkloosheid nam vooral af in de dienstensector (-46.224), gevolgd door de landbouwsector (-13.499). Vooral in de toeristische regio’s daalde de werkloosheid. Zo nam de werkloosheid in Andalusië af met 32.102 personen, gevolgd door de Canarische eilanden (-19.844) en Catalonië (-17.186).

Spaanse minister zeer positief over dalende werkloosheid

Ondanks de tegenstrijdige berichten zegt de minister van Werkgelegenheid zeer positief gestemd te zijn over de werkloosheidscijfers. Zij durfde aan de Spaanse krant ABC te beweren dat de grootste crisis in Spanje voorbij is.

Diverse werkgeversverenigingen beamen de visie van de minister en zien inderdaad herstel van de arbeidsmarkt. Desalniettemin zijn er nog altijd veel zelfstandigen en bedrijven in Spanje die de crisis nog lang niet te boven zijn.

Dit vind je misschien ook leuk