Spanje introduceert speciaal visum voor digital nomads

door admin
Spanje introduceert speciaal visum voor digital nomads

Met dat visum kunnen digitale nomaden buiten de EU zich tot een half jaar in Spanje vestigen zonder zich te registreren. De regering heeft de wet aangenomen en deze moet nu nog worden goedgekeurd door het parlement. 

Het ministerie van Economische Zaken licht in een verklaring op haar website het doel van de Startup Wet toe: ‘Het wetsontwerp omvat belangrijke belastingmaatregelen, neemt bureaucratische belemmeringen weg en maakt de procedures voor het oprichten van en investeren in startups flexibeler. Het bevat ook belangrijke maatregelen om internationaal talent aan te trekken en binnenlands talent terug te winnen, en de vestiging van thuiswerkers en digitale nomaden in Spanje aan te moedigen’.

Bekijk ook: Digital Nomads, redenen om voor Spanje te kiezen

De bedoeling is dat tarieven voor registratie worden geschrapt en het proces om een nieuw bedrijf op te richten wordt gestroomlijnd. Minister Nadia Calvino hierover in de Spaanse pers: “Startups vormen het fundament van de nieuwe digitale economie. Ze genereren banen voor hoogopgeleiden en hebben een groot groeipotentieel”.

Via het digitale nomadenvisum zouden veel getalenteerde mensen uit andere landen in aanmerking komen om in Spanje te wonen en op afstand te werken, wat bijdraagt aan de economische sector van Spanje, meldt Portal.mineco.gob.es

Tot 6 maanden in Spanje zonder registratieplicht

Met het digitale nomadenvisum kunnen mensen uit niet-Europese Economische Ruimte (EER)-landen, evenals personen die in het bezit zijn van EU-paspoorten of mensen die uit de Schengenzone komen, minder dan zes maanden per jaar op afstand in Spanje werken zonder dat ze zich officieel hoeven te registreren. Voor Britten is dit ook goed nieuws omdat ze sinds Brexit non-EER zijn.

Bekijk ook: Speciaal Spaans visum voor digital nomads van buiten EU 

Digitale nomaden kunnen bovendien vijf jaar in Spanje wonen en werken en zijn alleen onderworpen aan inkomstenbelasting voor niet-ingezetenen, die tegen een verlaagd tarief wordt geheven.

Op Twitter kondigde het ministerie het wetsvoorstel aan door een aantal maatregelen uit te lichten: 

  • 15% korting op het toepasbare bedrijfs- en non-resident inkomstenbelastingtarief
  • Belastinguitstel zonder garanties en zonder rente
  • 100.000 euro per jaar toename van belastingaftrek voor investeerders en ondernemers.
  • Belastingvoordelen voor bedrijven: vrijstelling tot 50.000 euro per jaar op aandelenopties
  • Schrappen van dubbele sociale zekerheidsbijdragen voor mensen met een dubbele baan (moonlighting workers)
  • Een enkel toegangspunt met startup certificering door ENISA (empresa nacional de inovación), ONE (Spanish Entrepeneurship office voor hulpprogramma’s)
  • Minder bureaucratie: het digitaal oprichten van bedrijven in 6 uur, zonder een notaris en zonder registratiekosten.

Digital Nomads

  • Snelle route voor visa proces en gunstige belastingtarieven voor 5 jaar voor ondernemers, beheerders van bedrijven, non-residentiële Spanjaarden en digitale nomaden. 

Voor Spanajarden die meer dan vijf jaar buiten Spanje hebben gewoond, wordt het zodoende aantrekkelijker gemaakt om terug te keren.

Een van mijlpalen van Recovery, Transformation and Resilience Plan

Voor de regering vormt de Startup Wet een van de mijlpalen van het Recovery, Transformation and Resilience Plan. Het wetsontwerp stelt Spanje in staat zich aan te sluiten bij de meest aantrekkelijke landen in Europa voor het aantrekken van investeringen, ondernemerschap en talent. Bovendien voldoet het aan de EU Startups Nations Standard, ondersteund door Spanje: een reeks praktijken die zijn ontworpen om de ondernemersgeest binnen de Europese Unie te bevorderen en de oprichting van innovatieve nieuwe bedrijven te bevorderen door voorwaarden te creëren die hun schaalbaarheid vergemakkelijken.

Bekijk ook: Spanje krijgt hoge waardering van expats als land om te wonen

Dit vind je misschien ook leuk