Historisch akkoord om aantal tijdelijke contracten in Spanje terug te dringen

door admin
Historisch akkoord om aantal tijdelijke contracten in Spanje terug te dringen

Een paar maanden geleden leek het bijna onmogelijk voor de regering om goedkeuring te krijgen op deze arbeidsmarkthervorming. Na maanden van onderhandelen werd het akkoord dan toch een feit en worden een aantal zaken uit de hervorming van het kabinet Rajoy uit 2012 teruggedraaid.

Voortaan wordt een contract voor onbepaalde tijd als de standaard gezien in Spanje. Bovendien kunnen in de toekomst nog maar twee soorten tijdelijke contracten worden aangeboden; structureel tijdelijke contracten en flexibele contracten voor bijvoorbeeld een opleiding.

Wanneer wordt het structureel tijdelijke contract ingezet?

Het structureel tijdelijke contract kan worden aangeboden wanneer er sprake is van wisselende productieomstandigheden, bijvoorbeeld als er sprake is van een onvoorziene productiestijging of als er zich veel productiewisselingen voordoen.

Ook kan dit contract worden aangeboden bij vervanging van een andere medewerker zodat het werk door kan gaan. Hierbij moet expliciet worden vastgesteld welke werknemer de persoon in kwestie vervangt. Dit contract mag slechts voor een beperkte periode worden aangeboden en dient vooraf te worden vastgelegd in de CAO van de betreffende sector.

Onbepaald contract voor seizoenswerkzaamheden

In het geval van seizoensarbeid of seizoensactiviteiten wil de Spaanse regering het onbepaalde contract voor onderbroken werk (contrato fijo discontinuo) aanmoedigen. Overheids- en commerciële contracten van particuliere bedrijven komen in aanmerking voor dit type contracten en de diensttijd zal worden bepaald vanaf de datum van aanvang van de werkzaamheden, niet alleen voor de feitelijk gewerkte periode.

Meer flexibiliteit in contracten

Ook de tijdelijke ontslagregelingen (ERTE) zullen vaker ingezet kunnen worden om massaontslagen te voorkomen. Hierdoor komt er volgens de regering meer flexibiliteit om werknemers opnieuw op te leiden of om te scholen, werkgelegenheid te behouden en werknemers tegen werkloosheid te beschermen. Tijdens een periode van ERTE mag er niet worden overgewerkt, niks worden uitbesteed en er mogen geen nieuwe contracten worden gesloten.

De wijzigingen moeten ervoor zorgen dat er meer evenwicht komt in collectieve onderhandelingen. De sector krijgt weer voorrang als het gaat om bedrijfsovereenkomsten waarin compensatie voor overwerk, werktijden en verdeling van uren en de balans tussen werk en privé geregeld zal worden.

Dit vind je misschien ook leuk