
Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het IMF. Ook wijst de organisatie er in het document op dat overheden centrale banken kunnen helpen in hun strijd tegen inflatie door te snijden in overheidsuitgaven of belastingen te verhogen.
ADVERTENTIE
Het IMF geeft van de grote institutionele analisten de meest optimistisch prognose voor Spanje. De voorspelde 2,5% overtreft de prognoses van de Bank van Spanje (2,3%), Airef (2,3%), OESO (2,1%) en de Europese Commissie (1,9%). De prognose is zelfs hoger dan de prognose die de regering zelf heeft opgesteld voor de algemene staatsbegroting van dit jaar.
Het IMF heeft de groeiprognose voor dit jaar met één procent verhoogd ten opzichte van haar vorige prognose die in april werd gepubliceerd. Hiermee sluit het IMF zich aan bij de consensus van analisten, die hun prognoses voor Spanje de afgelopen maanden hebben verbeterd. Dat was nadat macro-economische gegevens voor positieve verrassingen hebben gezorgd. De veerkracht van de arbeidsmarkt, het sterke herstel in het toerisme en een statistische herziening door het INE van de groeicijfers van vorig halfjaar hebben de verwachtingen voor 2023 opgeschroefd.
Het Spaanse ministerie van Economische Zaken wijst erop dat Spanje ‘een van de grootste opwaartse herzieningen’ heeft gekregen. Spanje zal, van de belangrijkste ontwikkelde economieën de hoogste groei laten zien in 2023 en 2024. De groei van het bbp zal bijna drie keer zo hoog zal zijn als de geschatte groei voor de eurozone (0,9%).
Eerste tekenen van zwakte zichtbaar
Verschillende analisten - waaronder die van de Bank van Spanje - waarschuwen echter al dat de Spaanse economie tekenen van zwakte begint te vertonen. In juni bleek uit de werkgelegenheidscijfers dat de banengroei is gestagneerd. De hoge rentetarieven blijven huishoudens belasten, het herstel in de toeristische sector begint op zijn retour te raken en hoogfrequente indicatoren zoals de PMI, de Purchasing Managers Index, wijzen op een beginnende groeivertraging.
De wereldeconomie
Het IMF voorspelt een gematigde groeivertraging van de wereldeconomie in 2023 van 0,5%. In de eurozone is de vertraging indrukwekkender. Volgens het IMF gaan de eurolanden van een groei van 3,5% in 2022 naar 0,9% in 2023. Vervolgens trekt de groei weer aan tot 1,5% in 2024. De hoge rentetarieven hebben overal ter wereld een verstikkend effect op huishoudens, de kans op financiële turbulentie -zoals na de ineenstorting van Silicon Valley Bank en Credit Suisse afgelopen voorjaar - blijft bestaan.
Inflatie nog historisch hoog
Centrale banken blijven worstelen met het beheersen van de inflatie, die nog steeds op een historisch hoog niveau ligt, maar de prijzen houden beter stand dan verwacht. Het IMF denkt nu dat de kerninflatie langzamer zal dalen dan verwacht, vooral in geavanceerde economieën, en heeft zijn wereldwijde inflatieverwachtingen voor volgend jaar naar boven bijgesteld. Het verslaan van de inflatie is voor het IMF de belangrijkste beleidsprioriteit.
De instelling beveelt centrale banken dan ook aan om onverbiddelijk te zijn in hun strijd tegen inflatie en niet toe te geven aan de verleiding om de rente voortijdig te verlagen. Wel tipt het IMF ‘om te bezuinigen op de overheidsuitgaven of belastingverhogingen in te voeren om de houdbaarheid van de schuldpositie te waarborgen, in de strijd tegen inflatie