
Volgens de regionale krant Ideal bevat deze heuvel een gemiddelde celestina-concentratie van 60% over het gehele gebied. Vroeger werd de in Granada gewonnen celestina gebruikt voor de productie van kathodestraalbuizen in televisies. De opkomst van plasmatelevisies zorgde echter voor een drastische afname van deze toepassing.
ADVERTENTIE
Recentelijk heeft het mineraal echter nieuwe medische (radiologie) en technologische toepassingen gevonden, wat een heropleving van de mijnbouw op Montavive betekent. De mijn, uitgebaat door Canteras Industriales uit Madrid, heeft 14 werknemers in dienst, allen inwoners van naburige gemeenten zoals Las Gabias, La Malahá en Alhendín.
De meesten van hen zijn de derde generatie mijnwerkers. Kinderen van de kinderen van de eerste arbeiders die in de jaren zestig de steengroeve met rudimentaire methoden exploiteerden en kleine, sterk geconcentreerde hoeveelheden praktisch met het oog ontgonnen.
Diversificatie in celestina-gebruik
Het mineraal wordt nu gebruikt om via chemische reacties strontiumnitraten voor meststoffen en strontiumcarbonaat te produceren. Dit laatste wordt toegepast in de elektronica, de vervaardiging van halfgeleiders, de productie van permanente magneten, telecommunicatie, informatica en metallurgie.
Export naar China
Opvallend is dat de celestina uit Montavive ook in bulk naar China wordt geëxporteerd, waar het zeer gewild is door technologiebedrijven. Het mineraal wordt vanuit de haven van Motril naar het Aziatische land getransporteerd.
Jaarlijkse productie en toekomstplannen
Jaarlijks wordt er ongeveer 50.000 ton van het mineraal gewonnen, met een toename in 2020 door bedrijven die hun celestina-reserves opvoerden tijdens de pandemie. Voor de komende jaren is het plan om de productie te verhogen door middel van nieuwe, duurzame mijnbouwtechnieken.
Lees ook: Brussel zet in op Spaanse mineralen waarvan Marokko de rechten opeist