Een derde van de werknemers in Spanje is overgekwalificeerd

door admin
Een derde van de werknemers in Spanje is overgekwalificeerd

Als je overgekwalificeerd bent, is je opleidingsniveau hoger dan wat vereist is voor je baan. Een op de drie werknemers in Spanje heeft hiermee te maken. Zij werken in banen die hun volledige potentieel niet benutten.

Overkwalificatie treft veel werknemers in Europa. Volgens recente gegevens van Eurostat bedroeg het overkwalificatiepercentage in de Europese Unie voor nationale werknemers van 20 tot 64 jaar in 2021 20,8%. De verschillen tussen de landen zijn echter groot. Spanje staat bovenaan de lijst met een percentage van liefst 34,5%, op de voet gevolgd door Griekenland met 32,1% en Cyprus met 29,5%.

Aan de andere kant van de lijst staat Luxemburg met slechts 4,8% overgekwalificeerde werknemers. Over het algemeen hebben de meeste EU-landen echter een overkwalificatiepercentage van meer dan 10%.

Wie lijden het meest onder overkwalificatie?

In Europa blijken bovendien buitenlandse werknemers nog meer overgekwalificeerd te zijn dan nationale werknemers. Volgens gegevens van Eurostat hebben buitenlandse werknemers in Europa een hoger percentage overkwalificaties dan onderdanen in de overgrote meerderheid van de EU-landen.

In Spanje is het percentage overkwalificatie van buitenlandse werknemers zelfs hoger dan dat van onderdanen, met 46,2% voor burgers van een ander EU-land en 57,0% voor burgers van buiten de EU.

Tsjechië springt eruit, aangezien het het enige land is waar buitenlandse werknemers van binnen de Europese Unie een lager overkwalificatiepercentage hebben dan dat van Tsjechische staatsburgers zelf.

Lees ook: Januari eindigt met minder werkenden en meer werklozen in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk