Één op de drie huurflats in Barcelona is in handen van grote eigenaren

door admin
Één op de drie huurflats in Barcelona is in handen van grote eigenaren

Het huurpark vertegenwoordigt 38,5% van de 750.000 woningen in de stad. Dat de voorraad huurwoningen in Barcelona een hogere eigendomsconcentratie vertoont dan de woningvoorraad in de stad in het algemeen blijkt uit de derde editie van het rapport “Structuur en concentratie van woningbezit in Barcelona, 2021′. Het werd gepubliceerd door het Barcelona Metropolitan Housing Observatory (O-HB).

Voor het onderzoek zijn de 754.326 belangrijkste huizen in de stad onderzocht. Van deze voorraad is 38,5% (290.416) reguliere huurwoningen. Hiervan is ruim een derde (36%) in handen van grote eigenaren (particulieren of rechtspersonen met meer dan tien woningen). Dit percentage zou stijgen tot 37% als rekening wordt gehouden met de woningen die in andere vormen van verhuur worden aangeboden (toeristisch, toegewezen, ander gebruik, enz.).

De gedetailleerde studie van het reguliere huurpark van de O-HB, is opgesteld op basis van de database van het Catalaanse Land Instituut (Incasòl). Een van de conclusies is dat er in het park van huurwoningen een grotere concentratie van eigendom is dan in het algemene park. Eigenaren met meer dan drie woningen hebben 51,4% van de totale huurwoningen in bezit. In de markt van algemene woningen bezitten dit soort eigenaren 30,6% van de voorraad. 

Een soortgelijk feit is te zien bij analyse van de woningen die in handen zijn van rechtspersonen. Die wegen veel zwaarder in de huurvoorraad (35,5%) dan in de totale woningvoorraad van de stad (15,1%). Wat het type eigenaren betreft, voeren rechtspersonen de boventoon, aangezien 77,3% van de woningen in handen is van grootbezitters.

Pubieke woningen

De 12.893 openbare woningen, die goed zijn voor 1,7% van de totale woningvoorraad, vertegenwoordigen 4,4% van de belangrijkste huurwoningenvoorraad in de stad. Deze overheidswoningen hebben een hoog gewicht in de meest perifere buurten en in een groot deel van de wijk Ciutat Vella. Ze vertegenwoordigen meer dan 20% van het totale aantal woningen in de wijken Can Peguera, Torre Baró, Vallbona en Baró de Viver.

Deze 12.893 woningen in overheidsbezit zouden volgens schattingen van O-HB 12,3% vertegenwoordigen van het totale aantal reguliere huurwoningen in handen van grootbezitters.

Berekening van grote eigenaren

De O-HB heeft de grote eigenaren berekend op basis van de eigendommen die ze exclusief in de stad hebben. Daarom kunnen deze resultaten niet de totalen omvatten die vereist zijn door de Catalaanse en nationale regelgeving die wordt bestudeerd. Deze verwijzen naar onroerend goed overal in Catalonië of Spanje. Bovendien zijn de vennootschappelijke banden tussen rechtspersonen onbekend, wat het ook moeilijk maakt om grote eigenaren daadwerkelijk te kwantificeren.

Dit vind je misschien ook leuk