Een weekend in Cuenca met de beroemde hangende huizen

door admin

Cuenca is een UNESCO Werelderfgoedstad, gelegen in de bergen van centraal-oost Spanje en beroemd om zijn hangende huizen. Maar behalve deze toeristische trekpleister is het vooral een erg verrassend, interessant en gemoedelijk stadje.

Opgericht door Moren, behoudt Cuenca nog steeds zijn historische ommuurde stadscentrum met steile geplaveide straten en ruïnes van middeleeuwse kastelen. Naast beroemd om zijn “Casas Colgadas”, of hangende huizen, gelegen hoog boven de rivieren Júcar en Huécar, is Cuenca ook thuisbasis van vele historische kerken. Het is adembenemend om vanaf de brug over de rivier de huizen zich te zien ‘vastklampen’ aan de randen van de kliffen. Cuenca ligt bovendien op ongeveer 2 uur rijden of een uur met de trein van Madrid. Dat maakt het ook tot een uiterst leuke dagtrip als je in de Spaanse hoofdstad verblijft.

Cuenca, adembenemend en magisch

Alles aan Cuenca is magisch. Je kunt een Parador bezoeken die vroeger een oud klooster was. Dit ligt bovenaan de kloof van Huécar met uitzicht op de beroemde hangende huizen.

parador de Cuenca

De voetgangersbrug San Pablo biedt de mooiste uitzichten op de hangende huizen en de kloof 60 meter beneden. Het verbindt de Casas Colgadas met de Parador en de oude stad waar alle historische gebouwen te vinden zijn. Let hier ook op alle slotjes die aan de brug zijn bevestigd. Ze vormen het symbool van de liefde tussen koppels die na het vastmaken van het slotje vaak het sleuteltje in de rivier gooien als een gebaar van hun eeuwige liefde.

Gevels Cuenca

Musea en parken

Cuenca huisvest ook verrassende musea. Zo biedt het Spaanse Museum voor Abstracte Kunst (Museo de Arte Abstracto Español) in Cuenca een van de grootste collecties moderne kunst in Spanje. Het omvat meer dan 700 kunstwerken van gerenommeerde Spaanse kunstenaars.

Het Paleontologisch Museum van Cuenca (Museo Paleontológico de Cuenca) heeft een uitgebreide collectie van meer dan 34.000 fossielen en voorwerpen opgegraven uit de regio Castilla-La Mancha en daterend van meer dan 500 miljoen jaar geleden. Dit museum is ook favoriet bij kinderen omdat er enkele verbazingwekkende dinosaurus tentoonstellingen zijn. Buiten het museum kun je ook het Paleontologisch Park (Parque Paleontológico) vinden, dat grote dinosaurus replica’s toont.

Kinderen zullen ook genieten van het Wetenschapsmuseum dat bezoekers meeneemt op een ontdekkingsreis om de mysteries van het universum te onthullen. Jongeren kunnen ook leren over de “big bang” theorie, klimaatverandering, schone energie en allerlei andere interessante wetenschappelijke onderwerpen.

Kathedralen en kerken

De Kathedraal van Cuenca is een gotisch gebouw en is een van de vroegste voorbeelden van gotische architectuur in Spanje.

Op het hoofdplein vind je de 12e-eeuwse Kathedraal Santa Maria la Mayor. Dit is een mix van architectonische stijlen tussen Normandisch en Gotisch. Recht naast deze Kathedraal is het Bisschoppelijk Paleis (Palacio Episcopal). Op de onderste verdiepingen is er een verbazingwekkende kunstcollectie, inclusief de “Christus aan het Kruis” en “Gebed in de Tuin van Olijven” door El Greco.

De San Antón Kerk (Iglesia de la Virgen de la Luz) is gewijd aan de Maagd Maria, de patroonheilige van de stad. Het dateert uit de 16e eeuw maar werd pas in de 18e eeuw voltooid. Binnen in de kerk bevindt zich een Zwarte Madonna, die typisch is voor middeleeuwse pelgrimskerken.

Speciale juweeltjes

Een van de “verborgen” juweeltjes van Cuenca is ondergronds te vinden. De Túneles de Alfonso VIII is een reeks natuurlijke tunnels die door de eeuwen heen zijn uitgebreid. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werden ze gebruikt als schuilplaatsen en ze dienden als voetgangerspassages onder de stad.

plein voor kathedraal cuenca

Cuenca is de perfecte plek voor een weekendje weg en is geweldig voor alle leeftijden. Heb je de tijd, dan kun je op ongeveer 30 kilometer van Cuenca La Ciudad Encantada (De Betoverde Stad) geologische site bezoeken. De route erheen is schilderachtig met prachtige uitzichten op de stad en vallei onderweg. Bovendien is de Betoverde Stad een doolhof van rotsen, grotten en watervallen. En, door de erosieve weerskrachten en de wateren van de rivier Júcar, zijn de rotsen gevormd in ongewone en onvergetelijke vormen.

Het geheim van de Kathedraal

ensaladilla rusaHeb je na het bezichtigen van de historische stad trek gekregen, wandel dan naar het terras van El Secreto de la Catedral naast de kathedraal. Hier serveren ze de lekkerste ‘ensaladilla rusa’ van Spanje en ook de ‘pulpo a la Gallega’ is een aanrader. Voor een spectaculaire culinaire setting kunnen we ook restaurant Casas Colgadas aanbevelen. Het is gesitueerd in een van de ‘hangende huizen’ van de stad. Dat er op culinair gebied genoeg gebeurt in deze provinciehoofdstad, blijkt uit het feit dat Cuenca in 2023 is verkozen tot gastronomische hoofdstad van Spanje.

Wil je midden in het historisch centrum verblijven op slechts 500 meter wandelen van de hangende huizen? Dan is hotel El Rincón de las Poetas een fijne optie. Met mooie ruime kamers, leuke houten balkons met een fantastisch uitzicht over de stad.

Misschien vind je ook interessant: Betoverende wandeling tussen kunst en natuur in Cuenca

Dit vind je misschien ook leuk