Bedreigd, vernederd, vervolgd, mishandeld, aangevallen en verboden: de geschiedenis van de kunst zit vol met werken die de sociale normen van hun tijd uitdaagden en ervoor betaalden met stilzwijging. In 2018 begon Benet vanwege zijn fascinatie voor verboden kust aan zijn verzameling. Alle stukken hierin zijn op enig moment beschuldigd van blasfemie, obsceniteit of politieke incorrectheid. Nu vinden ze hun thuis in het Museu de l’Art Prohibit, dat afgelopen donderdag zijn deuren opende in de Casa Garriga Nogués in Barcelona.
Het eerste spraakmakende stuk
Benet’s eerste aankoop was “Presos políticos en la España contemporánea,” een kunstwerk van Santiago Sierra dat portretten bevat van gevangengezette Catalaanse politici. Het werk, gekocht voor 80.000 euro, werd verwijderd van een kunstgalerij voorafgaand aan een tentoonstelling en zorgde voor een grote controverse.
Niet alleen geschiedenis, maar ook actualiteit
Een van de opvallende stukken is een oud, gehavend Fiat Uno-autootje versierd met Franco-symboliek. Het voertuig werd in 2015 door de gemeente Figueres verboden. Benet benadrukt dat censuur niet alleen iets is uit het verleden en niet enkel van rechtse signatuur is. Ook het werk ‘Always Franco’ van kunstenaar Eurginio Merino is te zien. Dit werd het meestbesproken kunstwerk op de kunstbeurs in Madrid in 2012. Het is een zeer realistisch uitziend beeld van de voormalige dictator in militair uniform en geplaatst in een koelkast voor frisdranken. De kunstenaar werd aangeklaagd door de Stichting Francisco Franco die het beeld als beledigend bestempelde.
Van Picasso tot Ai Weiwei
Het museum bevat werken van Picasso, Ai Weiwei, Mapplethorpe, Goya, Warhol en vele anderen. “Kunst is een reflectie van de cultuur waarin het wordt geproduceerd en kan net zo duister en verontrustend zijn als de samenleving die het vertegenwoordigt,” zegt Benet.
Een ruimte voor debat en reflectie
Het Museu de l’Art Prohibit wil niet alleen een tentoonstellingsruimte zijn maar ook een forum voor discussie en reflectie over censuur, van welke kant deze ook komt. De bezoeker kan gedetailleerde documentatie over de kunstwerken downloaden via een QR-code.
Meer dan alleen beeldende kunst
De collectie varieert van schilderijen en sculpturen tot multimedia-installaties. Het museum biedt ook een breed scala aan materiaal dat de diverse en soms angstaanjagende manieren onderzoekt waarop censuur de kunstwereld beïnvloedt.
Het Museu de l’Art Prohibit herinnert er in een tijd waarin de vrijheid van meningsuiting steeds meer onder druk lijkt te staan, aan dat kunst soms provocerend moet zijn om een discussie aan te wakkeren. “Wie geeft zichzelf het recht om te beslissen wat anderen kunnen zien?” vraagt Taxto Benet. In dit nieuwe museum in Barcelona wordt die vraag niet alleen gesteld, maar krijgt hij ook een veelvoud aan antwoorden.
Praktisch
Het museum is gevestigd in een prachtig modernistisch gebouw aan de Carrer de la Diputació 250Een gewoon kaartje kost 12 euro, 65-plussers en studenten betalen 9 euro en kinderen tot 13 jaar kunnen gratis naar binnen.