Eerste sterfgeval door apenpokken in Spanje gemeld

door admin
Eerste sterfgeval door apenpokken in Spanje gemeld

Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Epidemiologisch Surveillance Netwerk (RENAVE). Van de 3.750 besmette personen over wie informatie beschikbaar is, werden er honderdtwintig in het ziekenhuis opgenomen (3,2%) en stierf er één, waarmee het de eerste dodelijke afloop in Spanje werd door deze ziekte. Vorige week heeft de WHO een internationale noodsituatie op gezondheidsgebied uitgeroepen vanwege het virus.

Het Coördinatiecentrum voor Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties heeft deze vrijdag de laatste gegevens vrijgegeven die zijn verzameld over mensen die in Spanje zijn besmet met apenpokken.
Van de in totaal bevestigde gevallen waren meer dan 4.000 mannen en slechts 64 vrouwen. De leeftijd varieert tussen 10 maanden en 88 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar.

Seksueel of nauw niet-seksueel contact

Volgens deze gegevens hebben 3.458 van de mannen seks met mannen (van de 4.148 patiënten voor wie dit soort informatie beschikbaar is). Ook is in 2.253 gevallen informatie beschikbaar over het meest waarschijnlijke overdrachtsmechanisme, waarvan 82,1% via nauw contact in het kader van een seksuele relatie en 10,5% via nauw niet-seksueel contact.

Massa-evenementen

Met betrekking tot het bijwonen van massa-evenementen, van de 3.137 gevallen met informatie over deze variabele, woonden 560 een evenement bij op de data voorafgaand aan het begin van de symptomen.

Brazilië meldde kort voor Spanje een eerste sterfgeval als gevolg van het apenpokkenvirus. In de huidige uitbraak van de apenpokken zou het gaan om het zesde sterfgeeval en het eerste buiten Afrika. Hier was het slachtoffer een 41-jarige man die kanker en een verzwakt immuunsysteem had. 

Symptomen

De symptomen van een besmetting met het virus kunnen zijn hoofdpijn, koorts, spierpijn en algehele malaise. Pas na een paar dagen ontstaan uit uitslag blaasjes op de huid. Doorgaans worden mensen niet heel ziek van een infectie. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het oplopen.

Dit vind je misschien ook leuk