Eerste transplantatie in Spanje met hart van overleden donor na hartstilstand

door admin
Eerste transplantatie in Spanje met hart van overleden donor na hartstilstand

In het ziekenhuis Puerta de Hierro Majadahonda (Madrid) is voor het eerst in Spanje een hart getransplanteerd dat afkomstig is van een donor die overleed na een hartstilstand. Tot nu toe werd in Spanje alleen het hart gebruikt van donoren die hersendood waren verkl

Met het toepassen van een nieuwe techniek, zoals voor het eerst in Spanje gedaan is in het academisch ziekenhuis van Majadahonda, kan het aantal beschikbare donorharten aanzienlijk worden vergroot. Alleen in Australië, het Verenigd Koninkrijk en in België werd dit onlangs al eerder gedaan. Twee maanden geleden vond ook in de Verenigde Staten een harttransplantatie plaats met een donorhart na hartstilstand van de donor.

Hart is ook na hartstilstand donor geschikt voor transplantatie

Het grote verschil tussen een orgaandonor die hersendood is verklaard – een zogeheten DBD-donor- en een donor die overlijdt aan de gevolgen van een hartstilstand -een zogeheten DCD-donor-, is dat in dit laatste geval direct na het overlijden de bloedsomloop is gestopt en het hart direct daarna getransplanteerd moet worden om schade aan het orgaan te voorkomen.  

In de afgelopen jaren is het aantal beschikbare nieren, levers en weefsel van DCD-donoren aanzienlijk toegenomen. Volgens de Spaanse Nationale Organisatie voor Transplantaties betrof dit in 2019 zelfs een derde deel van de in totaal 749 donororganen. Tot nu toe werd aangenomen dat het hart van DCD-donoren niet geschikt is voor transplantatie en werd voor deze transplantaties enkel gebruik gemaakt van het hart afkomstig van DBD-donoren.

Bij de transplantatie van een hart afkomstig van een DCD-donor moet het hart direct na uitname met behulp van machineperfusie weer op gang worden gebracht alvorens het kan worden getransplanteerd. In het geval van de eerste harttransplantatie van een DCD-donor in Spanje, werd het donorhart al voor de uitname weer op gang gebracht met behulp van een vereenvoudigde vorm van de hartlongmachine, het zogenaamde ECMO-systeem. Dit systeem voorziet het hart van zuurstof terwijl het onderzocht wordt op geschiktheid voor donatie. Voor de transplantatie van een hart afkomstig van een DCD-donor, komen alleen jonge donoren die niet aan een hartziekte leden in aanmerking. De overlijdensakte van de orgaandonor moet door drie verschillende artsen ondertekend worden alvorens overgegaan wordt tot de transplantatie.

Meer transplantaties, kortere wachtlijsten

Verwacht wordt dat binnenkort ook andere Spaanse ziekenhuizen deze harttransplantaties gaan uitvoeren. Het ziekenhuis van Bellvige in Barcelona heeft inmiddels al een goedgekeurd protocol in huis. Met de nieuwe techniek zullen jaarlijks 15 tot 30 patiënten meer in aanmerking komen voor een harttransplantatie. In 2019 vonden in Spanje 300 harttransplantaties plaats; nu zijn nog 20 kinderen en 149 volwassenen in afwachting van een nieuw hart.

Sinds het academisch ziekenhuis van Puerta de Hierro in 1984 startte met het uitvoeren van harttransplantaties zijn er 945 transplantaties uitgevoerd en is het daarmee het Spaanse ziekenhuis met het grootste aantal harttransplantaties. De zestigjarige Spanjaard die onlangs als eerste in zijn land een hart kreeg van een DCD-donor maakt het goed. Over enkele weken mag hij het ziekenhuis verlaten en zal hij na een herstelperiode weer een normaal leven kunnen leiden.

Dit vind je misschien ook leuk