De huidige situatie is volgens de initiators van de manifestatie er een van ‘verslechtering en ineenstorting’ die al vijftien jaar voortsleept. Dit kan leiden tot het volledig verdwijnen van het eerste niveau van de gezondheidszorg.
Bekijk ook: Eerstelijnszorg Spanje terug naar normaal met nóg minder personeel
In Madrid kwamen 300 mensen op de been, zo blijkt uit cijfers verstrekt door de gemeente. De demonstranten liepen vanaf het ministerie van Volksgezondheid naar Puerta del Sol. Ondertussen riepen ze leuzen als “De eerstelijnszorg zal altijd nodig zijn” of “Zorg, openbaar”. Op spandoeken was te lezen “Meer zorgprofessionals, hard nodig” of “Je gezondheidscentrum is in groot gevaar!”
Ander management van eerstelijnszorg
De algemeen secretaris van vakbond CCOO stelde dat actie dringend nodig is om de zorgbegroting uit te breiden, meer zorgpersoneel aan te nemen en de wijze van management van de eerstelijnszorg te veranderen.
Gemiddeld 6 dagen wachten op consult
“Het kan niet zo zijn dat de gemiddelde wachttijd voor een afspraak zes dagen is en dat 35% van de mensen hun consult pas ruim een week later krijgen. “De eerstelijnszorg moet weer terug naar hoe het was: dat 80% van de gezondheidsproblemen daar wordt opgelost”, aldus de algemeen secretaris.
Gat van bezuinigingen dichten
Volgens de organisaties die tot de staking hebben opgeroepen, moet de zorgbegroting worden uitgebreid tot deze 25% beslaat van de totale zorgbegroting. Het gat dat de bezuinigingen van de laatste jaren hebben geslagen, zou dan min of meer worden gecompenseerd.
Binnen 48 uur geholpen is het doel
Het uiteindelijke doel is dat mensen die een afspraak maken, binnen maximaal 48 uur geholpen worden. De huidige situatie is onacceptabel. De eerstelijnszorg is een kritiek punt voor het functioneren van het zorgstelsel als geheel, zo vinden de organisaties.
Grote verschillen tussen regio’s in zorguitgaven
De zorg valt in Spanje onder het beheer van de autonome regio’s. Dat betekent dat er grote verschillen bestaan tussen die regio’s. Extremadura besteedt bijvoorbeeld 272,48 euro per inwoner aan deze portefeuille. Dan volgen Baskenland met 267,84 euro, Castilla y León met 262,45 euro per inwoner. Aan de kant van de regio’s die het minst per inwoner uitgeven aan zorg vinden we Madrid met 150,08 euro, Balearen met 174,05 en Galicië met 188,16 euro.
Daarom zou de aanvullende investering in de eerstelijnszorg gelijk verdeeld moeten worden tussen de autonome regio’s en de centrale regering. Met betrekking tot de regio’s moet het gebeuren in relatie tot hun huidige investeringen in de zorg. Madrid zou bovendien rekening moeten houden met het bevolkingsaantal in elke regio.
Meer artsen en verpleegkundigen nodig
Alle inspanningen moeten er volgens de initiatiefnemers van de manifestatie op zijn gericht om het aantal zorgprofessionals te vergroten. Op dit moment zijn er 8.000 huisartsen en 15.000 verpleegkundigen.
Ook in andere delen van Spanje werd gedemonstreerd, zoals in Zaragoza, Valencia, de Canarische Eilanden en de Balearen.
Bekijk ook: Helft verpleegkundigen in Spanje overweegt ontslag sinds pandemie