Einde Spaans jachtseizoen is begin van ellende voor jachthonden

door admin
Einde Spaans jachtseizoen is begin van ellende voor jachthonden

Zodra die niet meer van nut zijn worden ze in de steek gelaten, ergens gedumpt of gedood. De Spaanse galgo is zodoende één van de meest mishandelde hondenrassen in Europa. En in Spanje spelen ze al sinds mensenheugenis een belangrijke rol in veel plattelandsgemeenschappen waar nog steeds veel wordt gejaagd.

De Spaanse jacht is een lucratieve sector waarin 180.000 mensen werken. In 2018 werd er 6,4 miljard euro omgezet. Voor de activiteit ‘jagen met hazewindhonden’ staan 190.000 jagers en 120.000 hazewindhonden geregistreerd. Het werkelijke aantal honden ligt desalniettemin veel hoger. Niet alle jagers registreren al hun honden. Een jager in Spanje gebruikt gemiddeld 6 tot 20 galgo’s, schrijft DutchGalgoLobby in een persbericht. 

De Spaanse regering doet weinig om de misstanden in de jachtsector aan te pakken. De conservatieve partij Partido Popular werkt zelfs aan een plan om de jacht beter te beschermen en heeft hierbij om steun van andere partijen gevraagd, waaronder de extreemrechtse partij VOX. Als argument wordt het tegengaan van de ontvolking van rurale gebieden in Spanje gebruikt.

Met de op handen zijnde verkiezingen is de kans groot dat misstanden die voortvloeien uit de jachtsector voorlopig niet worden aangepakt. Het is officieel verboden om jachthonden te mishandelen of te doden, maar in de praktijk wordt dit verbod niet of nauwelijks gehandhaafd. 

De Spaanse galgo

De hazewindhonden zijn onderhevig aan zware trainingen en leven doorgaans onder erbarmelijke omstandigheden. Als het jachtseizoen voorbij is en ze niet langer ‘van nut zijn’, worden ze afgedankt. Soms worden ze gedood, voorafgegaan door een lange lijdensweg door ze op te hangen of in een put te gooien. Soms worden ze ook gewoon in de steek gelaten en hongeren ze uit. Naast galgo’s worden ook veel podenco’s, Bretoense spaniëls, pointers en bodeguero’s als jachthonden ingezet. 

Hondenopvangcentra proberen zoveel mogelijk dieren te redden, maar moeten dat zonder enige hulp van de overheid doen. Afgezien daarvan zitten talloze asiels nokvol en is er geen ruimte voor nieuwe aanvoer. Het lot van de Spaanse galgo ligt volledig in handen van individuele burgers of organisaties die zelf in actie komen. De bewustwording in het land groeit wel dankzij aandacht voor dit probleem in de Spaanse media en de social media.

Veel Spaanse galgo’s worden in landen zoals Nederland, België, Duitsland geadopteerd. Het redden van honden is echter niet de oplossing. De oorzaak van het probleem moet worden weggenomen. Stichting DutchGalgoLobby vindt dat als Spanje geen maatregelen treft, de Europese Unie dit moet afdwingen. Het gaat om 50.000 honden die jaarlijks in Europa door jagers in de steek gelaten en/of mishandeld worden.

Op Europees niveau wordt de oplossing van het probleem tegengehouden door het Verdrag van Lissabon. Hierin staat een uitzondering voor culturele tradities, regionaal erfgoed en godsdienstige rituelen. Daarom worden tradities zoals het stierenvechten niet door de EU aangepakt, terwijl de traditionele jacht met galgo’s in andere Europese landen als een vorm van stropen wordt gezien en gesanctioneerd.

In Extremadura werd vorige week een massagraf gevonden met daarin 6 dode galgo’s. Opvangcentra voor honden in Spanje barsten uit hun voegen. De Nederlandse stichting DutchGalgoLobby pleit voor actie vanuit de Spaanse autoriteiten en vanuit de Europese Unie. De organisatie wordt daarbij geholpen door het toenemende verzet tegen deze massale mishandeling van honden. 

Yo Galgo

Filmregisseur en eigenaar van een galgo, Yeray López Portillo, maakte een documentaire over zijn galgo Bacalao. In de documentaire gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag ‘waarom je zoveel galgo’s op straat ziet in Spanje’. Daarbij pleit hij voor een andere omgang met onze plattelandsomgeving. Voor jagers moet er iets anders in de plaats komen. In navolging op zijn documentaire richtte López Portillo het platform Moonleaks op. Hierop zijn meer projecten en documentaires te zien die zijn gerelateerd aan dierenbescherming en een betere bewustzijn over het belang van een goede en harmonieuze omgang met de natuur die onze leefomgeving vormt. Yo Galgo is via Moonleaks voor 6 euro te bekijken. 

Dit vind je misschien ook leuk