El Mundo: Overwinning Wilders bedreiging voor Europese solidariteit

door admin
El Mundo: Overwinning Wilders bedreiging voor Europese solidariteit

"De Spanjaarden beloven hervormingen om het geld binnen te halen, maar als je ze het geeft, gaan ze siesta houden", zo begint de krant El Mundo het artikel naar aanleiding van de verkiezingswinst van de PVV van Wilders in Nederland.

De krant verwijst daarmee naar Tony Van Dijk, economisch woordvoerder van de PVV, die tegen het instrument van Europese solidariteit was. Toen in 2020 de regering Rutte uiteindelijk het kolossale Europese hulppakket accepteerde sprak Van Dijk deze woorden. Zo baseert de krant uit geraadpleegde notulen. 

Euroscepticisme aan de macht

De recente winst van de Partij voor de Vrijheid (PVV), geleid door Geert Wilders, baart de Europese Unie en met name de Zuid-Europese landen zorgen. De eurosceptische houding van de PVV bedreigt de toekomstige verdeling van de Next Generation EU-fondsen, waarvan Spanje en Italië nog het grootste deel moeten ontvangen.

Wilders’ standpunt: EU-exit en striktere fondsencontrole

Wilders pleit sinds 2012 voor een Nexit. Bovendien heeft hij zijn standpunt met betrekking tot de Next Generation EU-fondsen verhard. Hiervan heeft Spanje tot nu toe slechts een fractie ontvangen. PVV’s economisch woordvoerder, Tony Van Dijk, bekritiseert deze fondsen als een oneerlijk instrument van Europese solidariteit. Hij beschuldigt Spanje en Italië van het niet nakomen van beloofde hervormingen en het misbruiken van Europese fondsen voor nationale doeleinden, zoals de invoering van een universeel basisinkomen in Spanje.

Met dit soort eurofobe toespraken negeert de PVV volgens El Mundo het enorme voordeel dat het lidmaatschap van de euro betekent voor Nederland, maar ook voor Duitsland en anderen. Volgens de laatste officiële gegevens registreerde Nederland bijvoorbeeld tot september een geaccumuleerd overschot met Spanje op de handelsbalans van 5,6 miljard euro, het dubbele van een jaar eerder. Hun bedrijven exporteren veel meer naar Spanje dan ze importeren.

El Mundo concludeert dat de eurosceptische retoriek van de PVV een bedreiging vormt voor de zwakkere economieën in Zuid-Europa en voor de stabiliteit binnen de eurozone.

Lees ook: Spanjaarden verontwaardigd over houding Nederlandse premier Rutte

“Schnaps und Frauen”

Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse politicus zich kritisch uitlaat over de houding van Spanjaarden in relatie tot Europees geld. In 2017 viel Spanje over een opmerking van Jeroen Dijsselbloem, toen nog voorzitter van de Eurogroep. 

In een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zei Dijsselbloem toen het over de solidariteit van Noord-Europese met Zuid-Europese landen ging: ‘Als sociaal-democraat vind ik die solidariteit uiterst belangrijk. Maar wie daar aanspraak op maakt, heeft ook plichten. Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) uitgeven en vervolgens bij u om bijstand vragen.’

Dit vind je misschien ook leuk