Elektriciteitsprijs donderdag 22 december laagste van het jaar tot nu toe

door admin
Elektriciteitsprijs donderdag 22 december laagste van het jaar tot nu toe

Op donderdag 22 december is de elektriciteitsprijs in Spanje het laagste tot nu toe dit jaar. De gemiddelde prijs van elektriciteit op de groothandelsmarkt -de zogenaamde 'pool'- staat dan op 51,64 euro/MWh.

De prijs van elektriciteit morgen voor klanten met gereguleerd tarief die zijn aangesloten op de groothandelsmarkt, daalt op donderdag met 19,55% in vergelijking met woensdag, tot 52,151 euro per megawattuur (MWh).

Aan de poolprijs van 51,64 euro MWh wordt een vergoeding voor gasbedrijven toegevoegd, die moet worden betaald door consumenten die begunstigde zijn van de maatregel, consumenten van het gereguleerde tarief (PVPC) of degenen die, ondanks dat ze zich op de vrije markt bevinden, een geïndexeerd tarief hebben, dat voor deze donderdag staat op 0,47 euro/MWh.

Bekijk ook: Elektriciteitsrekening in Spanje voor het eerst in 21 maanden op jaarbasis gedaald

Ondanks dat de prijs voor deze donderdag de laagste van het hele jaar zal zijn, bedraagt ​​het gemiddelde voor klanten met gereguleerd tarief die tussen 1 en 22 december zijn aangesloten op de groothandelsmarkt nog steeds gemiddeld 174,21 euro/MWh, tegenover 116 euro/MWh in dezelfde periode van de vorige maand.

61,6% minder dan zonder toepassing van ‘Iberische uitzondering’

Zonder het mechanisme van de ‘Iberische uitzondering’ om de prijs van gas voor elektriciteitsopwekking te begrenzen, zou de prijs van elektriciteit in Spanje gemiddeld rond de 136,74 euro/MWh liggen. Dat is ongeveer 84,23 euro/MWh meer dan met de compensatie voor gereguleerde tariefklanten. Die betalen zo gemiddeld 61,6% minder.

Het ‘Iberisch mechanisme’, dat op 15 juni in werking is getreden, beperkt de prijs van gas voor elektriciteitsopwekking tot gemiddeld 48,8 euro per MWh voor een periode van twaalf maanden en dekt daarmee de komende winter af, een periode waarin de energieprijzen hoger zijn.

Het duurste en goedkoopste uur op donderdag

Het hoogste elektriciteitstarief op donderdag is tussen 20.00 en 21.00 uur, met 77,03 euro/MWh. De laagste prijs daarentegen van 30,05 euro/MWh, is tussen 02.00 uur en 03.00 uur. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van de de Beheerder van de Iberische Energiemarkt (OMIE).

Dit vind je misschien ook leuk