Elektrische steps verboden in alle treinen in Spanje

door admin
Elektrische steps verboden in alle treinen in Spanje

Deze beslissing is genomen vanwege het gevaar van exploderende batterijen, vooral wanneer deze zijn aangepast om de snelheid te verhogen. Na de aankondiging van Renfe vorige week, heeft de Franse budgetoperator Ouigo zich aangesloten bij dit besluit. Iryo, met Italiaans kapitaal, heeft aan EFE bevestigd dat het verbod op hun treinen ook “op handen” is.

Uitgebreide restricties

De maatregel treft ook eenwielers en andere elektrische persoonlijke mobiliteitsapparaten, met uitzondering van voertuigen voor mensen met beperkte mobiliteit en elektrische fietsen.

Eerder verboden in Sevilla en Catalonië

Sevilla was in 2021 de eerste Spaanse stad die reizigers verbood hun elektrische step tijdens piekuren op werkdagen in de metro mee te nemen. In Catalonië is de toegang tot openbaar vervoer, inclusief stations en perrons, sinds februari 2023 verboden na een explosie in november 2022.

Verbod in Madrid

Nadat op 22 oktober een batterij van een e-step explodeerde in Metrolijn 2 is sinds 4 november het meenemen van elektrische steps in het openbaar vervoer in de Gemeenschap van Madrid eveneens verboden. Vergelijkbare verboden zijn ook ingevoerd door sommige spoorwegoperators in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en in de metro van Londen en Hamburg.

Algemene tips voor veiligheid

Voor het veilig gebruik van elektrische steps dienen gebruikers de gebruiksaanwijzing van de fabrikant te volgen. Bij het opladen dienen ze alleen de originele oplader die bij het apparaat wordt geleverd te gebruiken. Bovendien zou de gebruiker alleen attributen voor elektrische steps moeten kopen bij bekende fabrikanten.

Daarnaast is het belangrijk om de apparaten volledig te laten afkoelen na langdurig of intensief gebruik. Leg de accu ook altijd in de buurt van een rookmelder, in een brandveilige ruimte en buiten bereik van brandbare materialen. Verder is het belangrijk de accu uit het stopcontact te halen zodra deze is opgeladen. Tot slot wordt ’s nachts in huis opladen ten stelligste afgeraden.

Lees ook: Spanje verplicht certificering voor elektrische steps vanaf 22 januari

Dit vind je misschien ook leuk