Enorme belangstelling voor huizenmarkt in Málaga opnieuw bevestigd

door admin
Enorme belangstelling voor huizenmarkt in Málaga opnieuw bevestigd

De oorzaak van die enorme belangstelling voor huizen in Zuid-Spanje wordt gezocht in de aanhoudende komst van (inter)nationale investeerders en de wens van velen na de pandemie om van woning te veranderen. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 11.165 transacties uitgevoerd in de provincie. Dat is een stijging van 54% op jaarbasis en het hoogste cijfer sinds 2007, het laatste grote boekjaar voordat de vastgoedzeepbel barstte.

Forse toename van aantal afgesloten hypotheken

De belangstelling voor de huizenmarkt in Málaga blijft groeien. Dat is ook te zien in het groeiende aantal afgesloten hypotheken. Dat nam tussen januari en juli in Málaga toe met 22 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met een totaal van 13.616 afgesloten hypotheken is dat het hoogste cijfer voor deze periode sinds 2010. De stijging van de Euribor lijkt zodoende vooralsnog geen belemmering te vormen voor wie een huis kopen in Andalusië op het wensenlijstje hebben staan. De gegevens zijn afkomstig uit woensdag bijgewerkte INE-statistieken en bevestigen het niveau van de onroerendgoedmarkt aan de Costa del Sol.

Stijging in contrast met matiging van groei op nationaal niveau

Deze sterke toename van de vraag naar hypotheken in Málaga staat in contrast met de matiging van de groei die op nationaal niveau lijkt plaats te vinden. Alleen kijkend naar de maand juli (de laatste maand met gepubliceerde gegevens en waarin de Euribor al flink aan het stijgen was), steeg het aantal hypotheken in Spanje met 2,3 procent, terwijl die stijging in Málaga 19,2 procent was. De totale groei lag op nationaal niveau rond de 15 procent, terwijl dat in Málaga, zoals gezegd, 22 procent was.

Gemiddelde hypotheekbedrag

Ook de huizenprijzen blijven stijgen. Dat is af te leiden uit het gemiddelde bedrag waarvoor hypotheken werden afgesloten. In de provincie Málaga lag dat op 176.000 euro, vergeleken met 159.000 euro in dezelfde maand van vorig jaar en 144.000 euro in 2020.

Duurste woningen staan in Marbella

Binnen de provincie staan ​​de duurste woningen in Marbella. Daar wordt gemiddeld 3.340 euro per vierkante meter betaald. Die prijs ligt zeer dicht bij het historisch record van 3.353 euro per vierkante meter in juni 2006. Ook in Fuengirola zijn de kosten van huisvesting nu op het hoogste niveau met 3.086 euro per vierkante meter, waarmee het de op één na duurste stad in de provincie Málaga wordt. De derde is Benahavís met 3.019 euro per vierkante meter.

Geen zorgen over vastgoedbubbel

Dat de grote belangstelling voor het kopen van een huis in Málaga en de gestegen hypotheekrente de prijzen opdrijft, zal ons volgens Fotocasa niet naar een nieuwe vastgoedbubbel leiden. Het vastgoedportaal wijst hiervoor naar verschillende indicatoren. Ten eerste is er geen kredietophoping en voldoen banken strikt aan de criteria voor het verstrekken van hypotheken. Zij bevinden zich in een gezonde situatie sinds ze, na de crisis van 2008, hun kredietverleningsstrategie hebben aangescherpt. Voorts is er sprake van een lage schuldenlast, een lager wanbetalingspercentage en een veel lager niveau van speculatie op huisvesting dan toen aldus Fotocasa.

Huis kopen in Andalusië

Overweeg jij juist vanwege de niet aflatende en grote belangstelling voor onroerend goed in Málaga ook de aankoop van een huis in Andalusië? Bedenk dan dat het Spaanse aankoopproces anders is dan in de meeste andere Europese landen. De notaris heeft slechts een zeer beperkte juridische verantwoordelijkheid en Spaans onroerend goed kan erg complex zijn. Menig – met name buitenlandse – koper kwam zo voor onaangename verrassingen te staan.

Je wilt geen juridische problemen bij het kopen van een huis, appartement, vakantiewoning of villa aan de Costa del Sol. Die kunnen zeer ingrijpend zijn bij het doen van een van de grootste investeringen in je leven. Voorkom hoofdbrekens en schakel de hulp in van een onafhankelijke advocaat gespecialiseerd in onroerend goed in Andalusië. Die neemt, met jouw belang voorop, alle mogelijke juridische haken en ogen van de tweede woning in Andalusië van jouw keuze onder de loep. Bovendien sta je juist in een verhitte markt met een advocaat sterker in je schoenen.

Kies je dan voor een kantoor dat naast juridische diensten ook fiscale en financiële diensten aanbiedt, zoals het aanvragen van een hypotheek in Spanje, dan ben je zeker van een goede begeleiding van a tot z gedurende het aankoopproces. Tot slot is het vanwege taal- en cultuurverschillen aanbevelenswaardig om een meertalig advocatenkantoor in te schakelen. Zo kun je al je wensen in je eigen taal bespreken. De Spaanse advocaten nemen de juridische kant voor hun rekening en als klant wordt je in je eigen taal door hun Nederlandstalige collega’s op de hoogte gehouden. Wel zo transparant!

Bekijk ook: Buitenlanders kopen meer huizen in Spanje dan ooit

Dit vind je misschien ook leuk