Entreegeld kasteel Alicante kan stad tot 3 miljoen euro opleveren

door admin
Castillo Santa Barbara Alicante

Het kasteel dat de skyline van Alicante domineert, Castillo Santa Barbara, verwelkomde vorig jaar meer dan 800.000 mensen. Een record. Daarmee is dit iconische fort het bestbezochte historische monument in de Comunidad Valenciana. De toegang tot het kasteel was tot nu toe gratis. De gemeente overweegt met de overweldigende bezoekersaantallen nu entreegeld te gaan heffen.

Met dit recordaantal bezoekers zou de gemeente, gebaseerd op de tarieven van vergelijkbare forten, in de toekomst tussen de 1,2 en 3,5 miljoen euro aan inkomsten kunnen genereren.

Nieuw leven voor oud idee

De huidige gemeenteraad, onder leiding van Luis Barcala, pakt een idee op dat al tijdens de vorige ambtsperiode werd overwogen. Toen regeerde de PP in een coalitie met Ciudadanos en werd een technisch rapport opgesteld door het Patronato de Turismo. Hierin werd het voorstel voor een toegangsprijs al goedgekeurd.

Desondanks werd het voorstel destijds al snel geparkeerd. Nu, twee jaar later, komt het plan weer in beeld, ditmaal met de nadruk dat inwoners van Alicante niet hoeven te betalen. De huidige gemeentewoordvoerder, Ana Poquet, benadrukt dat het voorstel nog in een zeer vroeg stadium verkeert. Indien het wordt doorgevoerd, gebeurt dat op een manier die geen invloed heeft op de inwoners van Alicante.

Oppositie ook positief

De oppositie reageerde positief op de mogelijkheid van entreegeld, mits de opbrengsten ten goede komen aan het onderhoud van het kasteel. De PSOE stelde voor het entreegeld uitsluitend voor toeristen te heffen. Compromís en Esquerra Unida gingen nog een stap verder en pleitten voor een algemene toeristenbelasting. Tegelijkertijd wees Vox erop dat de inkomsten van het entreegeld volledig besteed zouden moeten worden aan het kasteel om het altijd in perfecte staat te houden.

Berekeningen

Volgens gemeentelijke bronnen kwam van de ruim 800.000 bezoekers van het Castillo de Santa Bárbara vorig jaar ongeveer 68% (ongeveer 550.000) uit het buitenland. Hoewel er momenteel geen gedetailleerde cijfers beschikbaar zijn over de herkomst van de overige bezoekers, wordt geschat dat een groot deel niet in de stad Alicante woont. Uitgaande van alleen buitenlandse toeristen en tarieven tussen de drie en vijf euro, zou Alicante tussen de 1,2 miljoen en 3,5 miljoen euro kunnen verdienen. Deze bedragen zouden nog hoger kunnen uitvallen als ook nationale bezoekers die niet in Alicante wonen, worden meegerekend. Dat levert een potentiële extra opbrengst van 750.000 tot 1,2 miljoen euro op.

Waaraan wordt het geld besteed?

De afdeling Financiën onderzoekt momenteel de beste manier om deze maatregel te implementeren. De opbrengsten zouden kunnen bijdragen aan het verbeteren van het onderhoud, de toegankelijkheid en de veiligheid van dit onmiskenbare icoon van Alicante. Het idee om entreegeld te vragen voor Santa Bárbara is niet nieuw. In andere forten in de Comunidad Valenciana wordt dit al jaren toegepast, met uiteenlopende tarieven en vrijstellingsvoorwaarden. Bekende voorbeelden zijn de kastelen van Guadalest, Castalla, Sax en Villena in Alicante; het kasteel van Xàtiva in Valencia; en de kastelen van Peñíscola en Morella in Castellón.

Castillo Santa Barbara

Het Castillo de Santa Bárbara, majestueus gelegen op de top van de Benacantil-berg, torent op 166 meter hoogte boven Alicante uit. Dit imposante fort vindt zijn oorsprong in de 9e eeuw tijdens de Moorse overheersing. Het biedt bezoekers niet alleen een adembenemend uitzicht over de stad en de Middellandse Zee, maar ook een reis door de rijke geschiedenis van de regio.

Het kasteel kreeg zijn huidige vorm grotendeels in de 16e eeuw, met versterkingen die het weerbaar maakten tegen aanvallen. Minder bekend is dat er een verborgen tunnel loopt van het kasteel naar het oude centrum van de stad, die ooit werd gebruikt voor geheime communicatie en bevoorrading. Tegenwoordig is het Castillo de Santa Bárbara een geliefde toeristische trekpleister, waar men kan genieten van zowel culturele evenementen als de prachtige omgeving.

Dit vind je misschien ook leuk