Espetos en Spanje’s oudste chiringuito

door admin
Espeto de sardinas, sardientjes

MÁLAGA – Je bent niet echt in Málaga geweest als je er niet een espeto de sardinas hebt besteld. Dit zijn verse sardientjes die gestoken op stukjes riet op een houtvuur worden geroosterd. Het riet zorgt ervoor dat de visjes niet uit elkaar vallen op het vuur.

Vroeger werd het vuur direct op het strand gestookt. Tegenwoordig hebben alle chiringuitos oude vissersboten gevuld met zand hiervoor ingericht. Die boten kunnen ook draaien. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de wind om de sardientjes perfect te roosteren. Ze worden vaak opgediend in zesvoud, met grof zeezout en een schijfje citroen. Volgens Malagueños zijn sardientjes het vetst en dus het lekkerst in de zomermaanden zonder ‘r’. Degene die de espetos grilt heet espetero. espetero

De eerste chiringuito van Málaga

De eerste chiringuito van Spanje zou zelfs zijn ontstaan dankzij zo’n espetero. In Sitges (Catalonië) beweert een chiringuito uit 1913 de oudste te zijn, maar al in 1882 opende Miguelito ‘el de las sardinas’ (die van de sardientjes) een merendero (strandtent) in El Palo, waar passanten konden uitrusten met een drankje en hun honger konden stillen met een bordje espetos. Deze uitspanning heette toen nog Merendero Gran Parada. Toen koning Alfonso VII op doorreis naar Málaga hier kwam eten en al met vork en mes aan zijn sardientjes wilde beginnen, zou Miguelito hem hebben gewaarschuwd: ‘Zo niet majesteit, maar met de vingers’. 

Espetos eet je dus niét met bestek en veel Malagueños verorberen de visjes met graat, kop en steart! De uitspanning Gran Parada ging over in Casa Pedro. Dit restaurant bleef dankzij vier generaties in bedrijf tot de economische crisis het in 2011 helaas de das om deed.

Route van de espetos

Tegenwoordig serveert elke zichzelf respecterende chiringuito of marisquería de gegrilde sardientjes en tussen 26 mei en 11 juni is het aan de Malagueños en eventuele bezoekers om je waardering voor die espetos door te geven aan de krant Sur. Deze organiseert in samenwerking met de organisatie Sabor a Málaga (ter promotie van de regionale keuken) een espeto route op zoek naar de beste espetos van de provincie. Bestel dus een portie espetos en waardeer deze via deze link. Je moet wel je DNI, naam, telefoonnummer en emailadres opgeven om deel te kunnen nemen.

sardientjes

In totaal doen restaurants uit dertien gemeenten mee, te weten: Málaga stad, Algarrobo, Benalmádena, Estepona, Fuengirola, Manilva, Marbella, Mijas, Nerja, Rincón de la Victoria, Torremolinos, Torrox en Vélez-Málaga.

Reisgids over Málaga

Bovenstaande tekst komt deels uit de gids Málaga, de leukste trips door stad en omgeving geschreven door Else Beekman. Wil je meer lezen over Málaga, de regionale keuken, de cultuur, de geschiedenis of wat je er zoal in en buiten de stad kunt doen? In Nederland en Vlaanderen is de gids in alle boekhandels verkrijgbaar. Of je kunt het boek via deze link bestellen. Woon je in Spanje, bestel dan een exemplaar via else@inspanje.nl. De gids kost 24,50 euro.

Dit vind je misschien ook leuk