Estepona krijgt de grootste openlucht-klimmuur van Spanje

door admin
klimmuur, sport climbing

De Zuid-Spaanse stad Estepona legt de laatste hand aan wat de grootste openlucht-klimmuur van Spanje zal worden. De klimmuur onderscheidt zich door zijn uniekheid, veelzijdigheid en de vaste buitenstructuur met grote afmetingen.

“Het wordt een unieke ruimte. Tot nu toe is er geen enkele klimmuur in Spanje die de drie categorieën snelheid, moeilijkheidsgraad en boulderen omvat. Hiermee kunnen we wedstrijden organiseren en alle vormen van de klimsport beoefenen”, vertelde Francisco Jiménez, een van de leden van de plaatselijke klimvereniging, aan de krant Diario SUR.

Deze nieuwe faciliteit, die wordt gebouwd in het permanente beurs-, sport- en vrijetijdspark, heeft de afmetingen en functionaliteiten die het mogelijk maken om, naast amateursporten, ook nationale en zelfs internationale wedstrijden voor topsporters te houden. De klimmuur voldoet hiervoor aan de wettelijke normen.

“Ons idee is om een gemeentelijke klimschool te kunnen creëren. Om les te geven aan iedereen die op dit gebied wil beginnen en daarnaast kunnen we hier trainen”, voegt Jiménez toe. Hij benadrukt dat “aangezien klimmen een Olympische sport is, veel federatieleden kunnen komen oefenen omdat het een zeer complete faciliteit zal zijn”.

Kenmerken klimmuur

De klimmuur wordt gebouwd volgens de norm UNE EN 12572. Je kunt er terecht voor drie oefenvormen, dat zijn moeilijkheidsgraad, snelheidsgraad en boulderen. Bij boulderen klim je tot een hoogte van maximaal 4,5 meter. Daarnaast zit je niet vast, als je valt, val je op een dikke mat.

De totale oppervlakte bedraagt 662 vierkante meter. De verdeling is als volgt: snelheidszone (115 vierkante meter), moeilijkheidszone (363 vierkante meter) en boulderzone (184 vierkante meter).

Voor de klimmuur is gebruik gemaakt van zeer nauwkeurige 3D-modellering en een zelfstabiele structuur van 130.000 kilo staal met een lichtgevende coating. Er is ook een overdekt gedeelte en de muur kan ook ’s avonds worden gebruikt, door het verlichtingssysteem. De investering voor de klimmuur bedraagt zo’n 1,6 miljoen euro.

Olympische sport

Klimmen is sinds Tokio 2020 een Olympische sport. De klimmuur van Estepona voldoet aan de behoeften van atleten die op het hoogste niveau willen trainen. Het model van de klimmuur is vergelijkbaar met de klimmuur die is gebouwd voor de Pan-Amerikaanse Spelen van 2023 in Santiago de Chile en voor andere evenementen in Azië.

Dit vind je misschien ook leuk: Estepona, van schandaalblad tot Europees voorbeeld in stedenbouw

Dit vind je misschien ook leuk