Estepona, van schandaalstad tot Europees voorbeeld in stedenbouw

door admin
Estepona, van schandaalstad tot Europees voorbeeld in stedenbouw

Die positieve fase ging van start met het aantreden van burgemeester José María García Urbano in 2011. Hij gooide het roer om en na alle inspanningen van hem en zijn bestuur staat de stad zelfs op de shortlist voor de prestigieuze European City of the Year in Urbanism Award.

Buitengewone stadsplanning

Hoe kon deze spectaculaire ommezwaai plaatsvinden? Het antwoord is simpel: dankzij een buitengewone stadsplanning. Estepona heeft zichzelf opnieuw uitgevonden met focus op duurzaamheid, milieu en leefbaarheid. Dat is niet onopgemerkt gebleven. The Academy of Urbanism, een gerenommeerde organisatie in stadsplanning, heeft Estepona een finalist voor hun felbegeerde prijs genoemd.

De voetganger is de koning in Estepona

Een van de opmerkelijke veranderingen is de toegenomen voetgangersvriendelijkheid. Met uitgebreide voetgangerszones en vernieuwde straten en pleinen, biedt de stad nu brede ruimtes voor ontspanning en sociale interactie. Vergeet het drukke autoverkeer; in Estepona centrum is de voetganger koning.

Botanisch paradijs

Bovendien heeft de gemeente een fraaie botanische tuin geopend. Deze wordt zelfs als ‘uniek in Europa’ bestempeld. Met een exotische verzameling van orchideeën en tropische soorten, is het een oase van rust en schoonheid. Verder zijn tal van straten en pleinen heringericht en groener gemaakt. Langs de fraaie boulevard is eveneens het ‘Balcón al Mediterráneo’ geopend met een prachtig zicht op de Middellandse Zee. 

Kunst en cultuur

Aan liefhebbers van kunst en cultuur is ook gedacht. Estepona heeft een openluchtmuseum gecreëerd door middel van 60 muurschilderingen aan te laten brengen op stadsgevels. Daarnaast maakt een indrukwekkende verzameling gedichten deel uit van een boeiende kunstroute door het centrum van de stad.

De jury oordeelt

De jury van The Academy of Urbanism zal op 2 en 3 oktober de stad bezoeken voor de definitieve beoordeling. Maar volgens insiders is alleen al de nominatie een overwinning op zich. En daarmee heeft de stad zijn duistere verleden achter zich gelaten en staat nu symbool voor wat mogelijk is als een gemeente investeert in de toekomst. Estepona kan nu als model dienen voor andere steden. 

Dit vind je misschien ook leuk