Europa’s grootste goudreserve ligt verborgen in Spanje

door admin
Europa's grootste goudreserve ligt verborgen in Spanje

De omgeving is paradijselijk. Een dicht woud bestaande uit kamperfoelie, beschermde planten, bomen en andere vegetatie vormt de omlijsting voor de idyllische lagunes van Salave. Tevens vormt het de dekmantel voor een oude Romeinse mijn waarin goud uit de aarde ontspringt.

De hoeveelheid goud die daar volgens kenners nog moet liggen, komt neer op 10% van de goudreserves die de Spaanse centrale bank op dit moment beheert. Tegen de dagwaarde van goud op dit moment zou het gaan om een hoeveelheid die goed is voor zo’n 1,8 miljard euro.

De meren liggen in de gemeente Tapia de Casariego en verbergen zodoende de grootste goudreserve van Europa. Maar waarom ligt deze daar nog steeds onaangeroerd? Want ondanks veelbelovende projectvoorstellen om dit goud te ontginnen, is er nog geen enkel project van de grond gekomen.

Exploraties en milieu-uitdagingen

Sinds de Romeinen hun gouddelving staakten, zijn er legio voorstellen geweest om de resterende voorraad aan te boren. Onlangs nog diende Exploraciones Mineras del Cantábrico (EMC) een verzoek in om het gebied te mogen exploiteren. Zij beweren dat hun methoden minimaal invasief zullen zijn en geen negatieve impact op het milieu zullen hebben. Desondanks roept dit plan in de lokale gemeenschap gemengde reacties op.

‘Oro no’

In Tapia de Casariego heerst verdeeldheid. Sommige inwoners staan achter de mijnbouwplannen, terwijl anderen fel tegen zijn. Twintig jaar geleden ontstond de vereniging ‘Oro No’, die zich verzet tegen de mijnbouwactiviteiten. Die zouden alleen de zakken van enkelen spekken ten koste van burgers, natuur, vissers en lokale bedrijvigheid. Hun argumenten richten zich op de gevolgen voor de landbouw, visserij en toerisme. Zij vrezen voor milieuverontreiniging door zware metalen en negatieve impact op het landschap, wat het toerisme zou kunnen schaden.

De visie van Idoa

Aan de andere kant gelooft de vereniging Idoa in de voordelen van mijnbouw voor economische ontwikkeling en bevolkingsbehoud. Zij benadrukken het belang van het creëren van industrie en werkgelegenheid om te voorkomen dat jongeren voor werk naar andere regio’s verhuizen. Idoa denkt dat er minstens 159 directe banen bij zullen komen als de mijn opnieuw geëxploiteerd zou worden. 

De lagunes

De drie kunstmatige lagunes van Silva bevinden zich in het dorpje Salave dat hoort bij de gemeente Tapia de Casariego. De gesloten vegetatie, gevormd door dennen- en eucalyptusbomen die nauwelijks zon doorlaten, omringen de Silva-lagunes die eigenlijk de holtes zijn die zijn achterlaten door de Romeinse goud-en tinmijnopgravingen uit de 1e en 2e eeuw na Chr.

Ben je in de buurt dan is het de moeite waarde erlangs te lopen via de route die je uiteindelijk leidt tot de kliffen aan de Cantabrische kust en het prachtige vissersdorpje Tapia de Casariego. De lagunes hebben een diameter van enkele tientallen meters en hun maximale diepte bedraagt ​​30 meter. In sommige gebieden kun je nog de galerijen zien die in de Romeinse tijd werden gebruikt.

Dit vind je misschien ook leuk