Feijóo heeft een wonder nodig om premier van Spanje te kunnen worden

door admin
Feijóo heeft een wonder nodig om premier van Spanje te kunnen worden

De Spaanse media waren vandaag in de ban van de strijd tussen de twee kandidaten voor premierschap. Dat zijn de conservatieve Alberto Núñez Feijóo van de Partido Popular en demissionair premier Pedro Sánchez, van de socialistische PSOE. Morgen gaat het debat door en wordt er gestemd.

Het lijkt kansloos voor Feijóo. Hij behaalde in juli met zijn conservatieve Partido Popular weliswaar de meeste zetels, maar het lukte hem  niet om een meerderheid in het parlement te halen. Zelfs niet met steun van het extreemrechtse Vox.

Het ging er fel aan toe vandaag en Feijóo spaarde Sánchez niet tijdens zijn betoog dat veel weg had van een motie van wantrouwen. Sánchez bleef stil en mengde zich niet in de plenaire vergadering. Het argument van de PSOE is dat het tijd is om naar Sánchez te luisteren ‘wanneer het tijd is voor zijn eigen investituur’. Feijóo toont eenheid en aanklachten tegen Sánchez en de amnestieIn een betoog van een uur en 43 minuten zette Feijóo zijn regeringsprogramma uiteen, met het besef dat hij geen kans maakt op zijn investituur. Hij zal gesteund worden door 172 parlementsleden (PP, Vox, UPN en CC), maar 178 parlementsleden zullen tegen hem stemmen (PSOE, Sumar, Junts, ERC, EH Bildu, PNV en BNG). 

De toespraak van Feijóo combineerde specifieke maatregelen uit zijn regeringsprogramma met kritiek op Sánchez en de ‘prijs’ die de socialist volgens hem ‘bereid is te betalen’ om aan de macht te blijven. Zo bestempelde Feijóo zelf Sánchez als kandidaat. Hij baseerde en een groot deel van zijn toespraak gebaseerd op kritiek. Sánchez zal volgens hem toegeven aan de pro-onafhankelijkheidsaanhangers. Zelf sprak hij over ‘principes’, ‘grenzen’ en ‘woorden’ en presenteerde zich als een ‘betrouwbare president’. 

 ‘Geen enkel doel, zelfs niet het premierschap, heiligt de middelen een mogelijke amnestiewet te accepteren die ‘juridisch noch ethisch aanvaardbaar’ is. Buiten de Grondwet bestaat er geen democratie’, verweet Feijóo waarnemend premier Sánchez.

Deze laatste hoorde de verwijten vanuit zijn stoel aan en weigerde tussenbeide te komen in een plenaire vergadering die door de pro-onafhankelijkheidsaanhangers meer werd gezien als een ‘motie van afkeuring’ van de socialist dan als een investituurrede van Feijóo. 

De PP-kandidaat sprak over het ‘systematische bedrog’ van de PSOE en zei dat hij binnen zijn bereik heeft om president te worden, maar niet ten koste van alles. Hij zei dat ‘Carles Puigdemont alleen op zoek is naar een president die aan zijn eisen voldoet’ en voegde eraan toe: ‘Het maakt hem niet uit of hij van de PP of de PSOE is, hij heeft ons allebei precies hetzelfde aangeboden. Het enige verschil is de integriteit van de twee mogelijke kandidaten die hem kunnen antwoorden, jij of ik’.    

Dit vind je misschien ook leuk