Feria de Abril in Sevilla weer van start

door Elize van Loon
Seville Feria

Flamencojurken, sevillanas, casetas, lantaarns, ruiters, paardenkoetsen… De inwoners van Sevilla maken zich op om weer een week lang te genieten van de Feria de Abril, een van de populairste feesten in Spanje.

De wereldberoemde Feria de Abril 2024 in Sevilla begint dit weekend. De start is, zoals bijna elk jaar, de tweede zondag na Pasen, dit jaar om 0:00 uur op zondag 14 april en eindigt op zaterdag 20 april om 00:00 uur.

In tegenstelling tot de Fallas in Valencia of de Sanfermines in Pamplona heeft de kermis van Sevilla geen vaste datum op de kalender. Dat komt omdat de viering afhankelijk is van de paasweek. Bovendien valt het festijn, ondanks dat het bekend staat als de Feria de Abril, niet altijd in de vierde maand van het jaar.

Referendum

Dit kan het laatste jaar zijn met deze indeling en data. Het gemeentebestuur van Sevilla heeft een referendum uitgeschreven. Inwoners van Sevilla kunnen beslissen of ze de vorige vorm- die op maandag begon met de pescaíto en duurde tot de zondag van dezelfde week  – willen terugbrengen of de huidige indeling van data – van zaterdag tot zaterdag – willen voortzetten. De stemming vindt plaats tussen 23 en 25 april.

De start van de feria

De Feria de Abril 2004 begint met de traditionele “alumbrao”, het ontsteken van de duizenden gekleurde lampen op het beursterrein. De toegangspoort, die bijna 50 meter hoog is, zal plaatsvinden zodra de klok 00:00 slaat op 14 april.

Hoewel deze handeling de officiële opening markeert, begint het festival al eerder. Voorafgaand aan het ontsteken van de lampen vindt “La cena de pescaíto” plaats. Een week later, op 20 april wordt het feest om middernacht afgesloten met vuurwerk.

Woensdag is feestdag voor de Sevillanen

Sevillianen kunnen sowieso tijdens de weekenden genieten van de sfeer van de meer dan 1.000 casetas. Daarnaast ook op de lokale feestdag die door de gemeenteraad van Sevilla is goedgekeurd voor woensdag 17 april (de miércoles de Feria)

Geschiedenis en impact van de Feria de Abril

De oorsprong van de Feria de Abril gaat terug tot 1846. Toen was het nog een veemarkt.. In die tijd bezochten de edelen met hun koetsen de tentoongestelde dieren en landbouwproducten. Na verloop van tijd kreeg vermaak de overhand op de handel in de primaire sector om een internationaal bekend evenement te creëren.

Economische impact

Een onderzoek van de Universiteit van Sevilla, dat elk jaar wordt bijgewerkt, berekent een direct, indirect en geïnduceerd effect van meer dan 800 miljoen euro. Dit bedrag is tijdens de laatste edities van de Feria de Abril toegenomen. Elke extra beursdag betekende een inkomen van 90 miljoen euro. De inkomsten die de Feria genereerde voor de Andalusische hoofdstad vertegenwoordigde 3% van het bruto binnenlands product (bbp). En dat is veel meer dan de 400 miljoen van de Semana Santa.

Dit vind je misschien ook interessant: Alles over de Feria de Abril in Sevilla 

Dit vind je misschien ook leuk