FlexClinics brengt moderne orthopedische zorg naar Zuid-Spanje

door admin
FlexClinics brengt moderne orthopedische zorg naar Zuid-Spanje

Marc Verheyen sprak hierover met InSpanje.nl. Sinds september vorig jaar kunnen patiënten in Marbella terecht voor planbare, orthopedische zorg bij de Nederlandse orthopeed Joris van der Lugt. Joris is een specialist in heup- en knieoperaties en voert alle consulten en operaties op het gebied van orthopedie uit in de privékliniek Hospital Ceram. Mensen die in Zuid-Spanje wonen en een nieuwe heup of knie nodig hebben, een bestaande prothese moeten vervangen of andere orthopedische klachten hebben, kunnen bij hem terecht voor een afspraak.

Minimaal invasieve operaties

Marc benadrukt dat bij Flexclinics Spanje heupoperaties op een bijzondere manier worden uitgevoerd: minimaal invasief. “Dit betekent dat de spieren zo min mogelijk worden aangetast tijdens de ingreep. De patiënt ervaart daardoor zo min mogelijk nadelige effecten van de operatie zelf. Het resultaat? Een veel kortere revalidatietijd en een sneller herstel, waardoor patiënten weer snel op de been zijn.  Vroeger moest iemand die een nieuwe heup kreeg wel 2 weken in bed blijven liggen. Nu ga je op de dag van de operatie al beginnen met fysiotherapie en kun je de dag na de operatie al weer naar huis”.

Ook bij knieoperaties streeft Flexclinics naar een zo klein mogelijke wond. Door te werken met een gerenommeerd centrum voor fysiotherapie kan er een snelle en goede revalidatie gegarandeerd worden. Zo kunnen patiënten rekenen op de best mogelijke zorg en een snelle, effectieve revalidatie.

Hernia-specialist

Marc is blij dat binnenkort herniaspecialist Edwin Diepeveen ook in Spanje minimaal invasieve rugoperaties zal uitvoeren Bij deze artroscopische operaties gaat een camera via een kleine incisie het lichaam binnen, en met behulp van tools aan de camera kan de chirurg een hechting maken, iets verwijderen of zelfs wervels aan elkaar verbinden. Dit alles gebeurt via een kleine incisie, in tegenstelling tot de traditionele methode waarbij de hele rug opengelegd moet worden.

“Dankzij deze moderne techniek kunnen veel van deze operaties nu als dagbehandeling worden uitgevoerd. Voor extra comfort kan er ook een overnachting worden geboekt, maar langer verblijf is niet noodzakelijk. Dit zijn hele mooie, moderne operatietechnieken en we zijn erg blij om deze te kunnen aanbieden. Een hernia-operatie kan namelijk behoorlijk heftig zijn, maar de manier waarop Edwin het doet is zelfs in Nederland vrij nieuw. Met deze techniek willen we ook in Spanje toegevoegde waarde bieden,” aldus Marc.

Hand-, pols- en elleboogchirurg

Een andere specialist die vaak naar Spanje zal reizen is hand-, pols- en elleboogchirurg Jantine Posthuma de Boer. Marc benadrukt dat Jantine een gespecialiseerde hand- en polsspecialist is met een unieke Europese opleiding, die niet veel andere specialisten hebben gevolgd. “Haar komst naar Spanje betekent dat mensen die normaal gesproken lang – soms zelfs een paar jaar – moeten wachten op ingrepen op het gebied van handen, polsen en ellebogen, bij Flexclinics direct terecht kunnen en dat is een groot voordeel. Te denken valt hierbij aan problemen als triggerfingers, carpaal tunnelsynsdroom, Ziekte van Dupuyten etc”.

Artroscopie

Volgens Marc is de artroscopie de grootste ontwikkeling in de medische wereld die heeft gezorgd voor een verandering in de manier waarop ingrepen worden uitgevoerd. Steeds meer operaties kunnen nu als dagbehandelingen worden uitgevoerd. Dankzij de artroscopie kan iemand nu dezelfde dag van de operatie al lopen en de volgende en meestal zelfs dezelfde dag naar huis waar ze met behulp van fysiotherapie verder kunnen herstellen”.

Ook bij een hernia moest iemand vroeger vaak langdurig in bed blijven liggen en daarna opnieuw gemobiliseerd worden. Marc benadrukt dat stilliggen bijna altijd erger is dan het mobiliseren na een operatie. De gevolgen van lang niet mobiel zijn kunnen namelijk veel heftiger zijn. Daarom is het mobiel en beweeglijk houden van het lichaam een belangrijk onderdeel van het genezingsproces.

“Bij Flexclinics wordt er altijd gekeken naar de beste behandeling voor de individuele patiënt. En met de artroscopie als belangrijke ontwikkeling in de medische wereld, is het nu mogelijk om ingrepen op een minder ingrijpende manier uit te voeren en toch dezelfde kwaliteit van zorg te bieden”, aldus Marc.

Implantaten van hoge kwaliteit en lange levensduur

Iets anders waarmee Flexclinics zich volgens Marc onderscheidt is dat er wordt gewerkt met implantaten van hoge kwaliteit. “Deze implantaten gaan maar liefst 20 tot 25 jaar mee, in tegenstelling tot implantaten van andere fabrikanten die slechts 10 tot 15 jaar meegaan. Dat is een enorm verschil en heeft als voordeel dat patiënten pas na 20 tot 25 jaar opnieuw geopereerd hoeven te worden in plaats van na 10 tot 15 jaar”.

Marc legt uit dat dit vooral goed nieuws is voor mensen die op jongere leeftijd al een prothese nodig hebben. “Door te kiezen voor deze kwaliteitsimplantaten kunnen zij jarenlang genieten van een betere kwaliteit van leven, zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over vervanging van hun prothese”.

Flexclinics werkt ‘ongecementeerd’

Flexclinics doet dingen graag op de voor de patiënt beste manier. Zo werken de orthopedisch chirurgen bijvoorbeeld ‘ongecementeerd’, ze lijmen het implantaat niet vast in het bot. Het grote voordeel hiervan is dat het implantaat, mocht dat ooit nodig zijn, nog vervangen kan worden. Dit is niet mogelijk als een prothese is vastgelijmd. Marc: “En dat is goed nieuws voor jongere mensen die hun mobiliteit willen terugwinnen. In het verleden kregen zij vaak te horen dat ze moesten wachten omdat ze maar één keer geopereerd konden worden. Maar bij FlexClinics is dit niet meer het geval. Want uiteindelijk gaat het niet om de operatie, de apparatuur of wat dan ook, maar om de kwaliteit van leven en het herstel van die kwaliteit”.

Bij voorkeur conservatief  traject

Marc is duidelijk over de aanpak van Flexclinics: altijd eerst conservatief en alleen opereren als het echt niet anders kan. “Maar er is een grens aan wat conservatieve behandelingen kunnen bereiken en soms is een operatie simpelweg de beste optie om weer op de been te komen. Mensen die te lang wachten, slikken vaak veel medicijnen en de bijwerkingen daarvan zijn niet fijn en het kan zelfs leiden tot negatieve effecten op andere organen in het lichaam. Het is zelfs bekend dat het langdurig gebruik van pijnstillers in verband wordt gebracht met dementieverschijnselen”.

Zorg op afstand

Dankzij de coronapandemie heeft Flexclinics zich versneld kunnen ontwikkelen op het gebied van zorg op afstand. En dat biedt volgens Marc ontzettend veel voordelen. Hij vertelt dat daar veel in is geïnvesteerd, onder meer in videobellen in een beschermde omgeving, zodat medische gegevens veilig uitgewisseld kunnen worden. Ook wordt gewerkt met een preventieve, digitale screening voorafgaand aan een operatie, waardoor patiënten minder vaak fysiek langs hoeven te komen en dus tijd en moeite besparen.

Maar ook in de nazorg biedt zorg op afstand uitkomst zegt Marc. “Zo kunnen we via een camera de wond van een patiënt in de gaten houden en eventueel live bekijken als dat nodig is. Dit geeft niet alleen de patiënt meer gemak, maar ook vertrouwen, omdat de specialist ook in het nazorgtraject het aanspreekpunt blijft. We krijgen hier veel positieve reacties op. Het onderscheidt ons ten opzichte van andere aanbieders in deze wereld. Het stelt ons bovendien in staat binnen een dag een eerste consult te organiseren. Dat is toch fantastisch? Zorg deels op afstand is de toekomst en wij staan vooraan in deze ontwikkeling”.

Persoonlijke zorg met een glimlach

Zorg op maat met een glimlach: het klinkt als een utopie, maar voor Marc is het de werkelijkheid. Hij richtte niet voor niets Flexclinics op met als belangrijkste doel de zorgsector te verbeteren. Want waarom zou betere zorg per definitie duurder moeten zijn? Voor Marc is persoonlijke aandacht de sleutel tot succes. “Een glimlach kost niets extra’s, zeg ik altijd”.

Die glimlach komt niet alleen van het vriendelijke personeel, maar ook van de specialisten die alle tijd en ruimte krijgen om hun cliënten uitgebreid te spreken. Want zoals Marc zegt: “als je aan de voorkant de tijd neemt voor een goed gesprek, win je dat aan de achterkant dubbel en dwars terug. Cliënten gaan met een gerust hart de deur uit en hebben alle vragen kunnen stellen die ze wilden. Het is eigenlijk triest dat persoonlijke aandacht en tijd nemen voor de cliënt nog steeds niet vanzelfsprekend is in de zorg. Maar bij Flexclinics is het de normaalste zaak van de wereld. Hier voelen mensen zich veilig en gehoord, en dat is wat telt”.

Wie kan bij Flexclinics terecht?

Bij Flexclinics in Utrecht kunnen patiënten terecht voor een breed scala van orthopedische ingrepen waaronder heup-, knie-, schouder- en hand/polschirurgie als ook voor plastische chirurgie. In Marbella in Hospital Ceram concentreert Flexclinics zich met Joris van der Lugt vooralsnog met name op knie en heup chirurgie. Met de komst van nieuwe artsen wordt dit pallet verder uitgebreid. Joris verricht ook consulten in Cenyt Hospital in Estepona en opereert daar nu ook via Spaanse verzekeraars verzekerde patiënten.

Flexclinics richt zich in Spanje vooral op expats en anderen die in hun thuisland verzekerd zijn of die bereid zijn een operatie zelf te betalen (of bij te betalen indien de verzekeraar slechts een deel vergoedt) omdat ze zo snel mogelijk van hun pijn af willen zijn. “Voor operaties in Spanje hangt het af van de zorgverzekeraar en de polisvoorwaarden of en in hoeverre de operatie wordt vergoed. We zoeken dit graag samen met de patiënt uit”, licht Marc toe. Voor meer informatie of het maken van een afspraak klik hier.

Bekijk ook: Flexclinics, een zelfstandig behandelcentrum in Nederland én Spanje

Dit vind je misschien ook leuk