Forse groei van toerisme voor Costa del Sol in mei

door admin
Forse groei van toerisme voor Costa del Sol in mei

Op basis van de gegevens van Aehcos wordt verwacht dat de bezettingsgraad in de provincie aan het einde van deze maand een indrukwekkende 85,2% zal bedragen. Deze stijging is voornamelijk te danken aan het positieve effect van het vroege lange weekend (Puente de Mayo), het gunstige weer en het herstel van het internationale toerisme uit verschillende Europese landen en ook uit het Verenigd Koninkrijk.

Met een toename van 8,2% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, geven de cijfers van mei aan dat de sector gestaag herstelt en zich consolideert. Volgens José Luque, de voorzitter van Aehcos, is het echter belangrijk om waakzaam te blijven en de ontwikkelingen gedurende het zomerseizoen nauwlettend in de gaten te houden.

Bezorgdheid over mogelijke recessie

Luque uitte eveneens zijn bezorgdheid over de voorspelde recessie die wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2023 en het begin van 2024.  De mogelijkheid van een nieuwe renteverhoging in juni 2023, zoals opengehouden door de Amerikaanse centrale bank, kan ook gevolgen hebben voor Europa, waaronder de Costa del Sol.

Internationale en nationale toeristen

Van de toeristen die in mei naar de provincie Málaga kwamen, was 75% afkomstig uit het buitenland, terwijl de overige 25% nationaal toerisme betrof. Dit onderstreept het belang van het herstel van internationale reizigers voor de regio.

Topbestemmingen met hoge bezettingsgraden

Op gemeentelijk niveau is de Axarquía-regio opvallend met een hotelbezetting van 91,48%. Andere bestemmingen die eruit springen, zijn Torremolinos (89,66%), Málaga stad (87,82%) en Mijas (85,96%).

Zeer goede prognose voor juni

Voor de maand juni verwacht Aehcos een verdere stijging van de bezettingsgraad, waarbij deze boven de 85% zal uitkomen. Dit betekent een verbetering van bijna 4% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Torremolinos wordt verwacht de hoogste bezettingsgraad te hebben in juni, namelijk 92,67%. Andere bestemmingen met veelbelovende cijfers zijn Mijas (88,70%), Benalmádena (87,90%), Fuengirola (87,29%), Nerja (85,38%), Málaga stad (84,85%) en Axarquía (75,10%).

Blijvende groei in de toeristische sector

In de eerste vijf maanden van 2023 was de totale bezettingsgraad 73%, bijna 12 procentpunten hoger dan het voorgaande jaar (61,3%). Hiermee laat de toeristische sector aan de Costa del Sol een aanhoudende groei zien. Het herstel van internationale reizigers en de sterke bezettingsgraad dragen bij aan het succes van de regio.

Aehcos is optimistisch over de vooruitzichten voor het zomerseizoen, maar benadrukt het belang van het nauwlettend volgen van de winstgevendheid van de accommodaties en de gemiddelde bruto-inkomsten per gast. Deze factoren zullen bepalend zijn voor de evolutie van de sector.

Lees ook: Hotelsector voorspelt betere Semana Santa dan voor de pandemie

Dit vind je misschien ook leuk