Forse prijsexplosie in Spaanse supermarkt en landbouwers merken er niets van

door admin
Forse prijsexplosie in Spaanse supermarkt en landbouwers merken er niets van

Dat is in het geval van sla, een van de meest geconsumeerde producten in Spanje. De boer krijgt gemiddeld 0,17 €/kg, terwijl de distributieprijs oploopt tot 1,16 €/kg. Het verschil tussen boer en supermarkt voor dit basisingrediënt voor salades is maar liefst 582%.

Extreme prijsstijgingen bij meest gekochte producten

Een ander product dat vaak in het winkelmandje van de Spanjaarden belandt, de banaan, kent de op één na grootste prijsstijging. Het verschil tussen de prijs aan de bron en in de supermarkt is 524%. De prijs stijgt van 0,34 euro op het veld naar 2,20 euro in Spaanse supermarkten, aldus de gegevens van de Coördinator van Organisaties van Boeren en Veehouders (COAG).

Voor zomerproducten als watermeloen en meloen is de prijs die boeren ontvangen 200% lager dan wat consumenten later betalen. Deze trend is ook te zien bij de veehouderij. Kalfsvlees kent een prijsstijging van 292%: terwijl boeren in slagerijen 5,25 euro/kilo krijgen, betalen consumenten 20,59 euro. Op dezelfde manier verkopen boeren een kilo varkensvlees voor 1,99 euro, terwijl Spanjaarden er 6,4 euro voor neer moeten leggen.

Landbouwers profiteren niet van prijsstijgingen

Hoewel veel Spanjaarden de hogere prijzen in de supermarkt opmerken, profiteren boeren en veehouders hier nauwelijks van. De kosten voor landbouwproducten zijn meer dan zes keer gestegen vanaf de prijs op het veld tot de verkoopprijs in de winkel. De kosten voor voor dierlijke producten zijn bijna vier keer gestegen.

Verhoogde bedrijfskosten voor boeren

Afgezien van de hierboven omschreven kloof tussen de kostprijs en de prijs voor consumenten, werken landbouwers in een context van algemene kostenstijging. Die is te wijten aan de stijging van de prijzen van meststoffen, pesticiden, brandstof en elektriciteit. Wel zijn de prijzen op het veld enigszins gestegen als gevolg daarvan, wat het verschil tussen de bron- en verkoopprijs enigszins heeft verkleind.

Distributeurs zeggen prijzen niet erg te verhogen

“De grote Spaanse en Europese distributeurs passen de historische kostenstijgingen niet toe op hun prijzen. Wij zijn hun grootste en veiligste leveranciers. In een situatie zo gecompliceerd als deze, vragen we slechts om meer gevoeligheid. Een paar eurocent meer voor de verkoopprijs van groenten en fruit zal de inflatie niet doen stijgen, maar zal wel helpen om duizenden banen te redden,” aldus de Federatie van Spaanse Verenigingen van Producenten Exporteurs van Fruit, Groenten, Bloemen en Levende Planten (Fepex).

Dit vind je misschien ook leuk