De Camino de Santiago, met name de Camino Francés, heeft een lange geschiedenis als pelgrimsroute. Toch komt deze nu vooral op negatieve wijze in het nieuws vanwege kritische omwonenden die last hebben van het overtoerisme dat deze route met zich meebrengt. In reactie hierop hebben de tien burgemeesters van de Galicische gemeenten langs de Camino Francés hun steun uitgesproken voor de pelgrimstocht en het bijbehorende toerisme.
Tijdens een bijeenkomst in Molinaseca (León) benadrukten zij de waarde van dit type toerisme en verwierpen zij wat zij omschrijven als “caminofobie”.
Lees ook: Wat is er aan de hand op de Camino de Santiago?
Respectvol en hoogwaardig toerisme
Ildefonso de la Campa, directeur van Xacobeo binnen de Xunta de Galicia, sprak tijdens de bijeenkomst zijn teleurstelling uit over de kritische geluiden tegen het toerisme langs de Camino. Hij noemde het “onzinnig” om het succes van de Camino in twijfel te trekken. De la Campa is van mening dat het om een vorm van toerisme gaat die volgens hem “zeer hoogwaardig en respectvol” is ten opzichte van de omgeving. Elk jaar bereiken ongeveer 600.000 pelgrims Santiago de Compostela, en de Campa benadrukt dat deze bezoekers waarde toevoegen aan de regio. Hij pleit voor het inzetten van de juiste middelen om van de pelgrimstocht een positieve ervaring te maken.
De burgemeesters en andere vertegenwoordigers pleiten ervoor dat pelgrims in rust en vrede hun weg kunnen vervolgen, zonder dat er onnodige veranderingen worden aangebracht, zoals het aanpassen van het aantal kilometers dat nodig is om de Compostela te verkrijgen. De nadruk moet volgens hen liggen op het bieden van adequate diensten aan de pelgrims, in plaats van het invoeren van beperkingen of wijzigingen die de ervaring kunnen verstoren.
Steun van de gemeenten
De bijeenkomst in Molinaseca bracht ook andere prominente figuren samen, waaronder de burgemeester van Pedrafita do Cebreiro en de burgemeester van Triacastela, Olga Iglesias, die tevens voorzitter is van de mancomunidad. Zij spraken positief over de samenwerking tussen de gemeenten ter ondersteuning van de Camino de Santiago en benadrukten het belang van gecontroleerd toerisme.
Steen bij Cruz de Ferro
Tijdens het bezoek aan Molinaseca legden de burgemeesters een steen neer bij de Cruz de Ferro als symbool van de pelgrimsreis door hun gemeenten. Daarna bezochten ze het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, waar ze werden ontvangen door de plaatselijke pastoor. Ze spraken hun dankbaarheid uit voor de historische rol van het heiligdom als toevluchtsoord voor pelgrims.
Pelgrims ervaren geen ’toerismefobie’
In Santiago de Compostela merken pelgrims geen vijandigheid tegenover toeristen, ondanks de zorgen van sommige lokale bewoners over overlast door toerisme. Ook doen regelmatig verhalen in de media anders vermoeden. De stad voert momenteel de campagne “Fráxil” om toeristen bewust te maken van het belang van respectvol gedrag om het erfgoed te beschermen. Pelgrims, zoals Marco uit Italië en Jesús uit Sevilla, ervaren de lokale bevolking als vriendelijk en gastvrij. Ze hebben geen tekenen van “toerismefobie” opgemerkt. Om het erfgoed te beschermen, zet de stad informanten in die toeristen voorlichten over goed gedrag. Deze maatregelen worden door zowel lokale bewoners als pelgrims ondersteund.