Geen betalingen met kaart mogelijk in Spanje door storing

door admin
Geen betalingen met kaart mogelijk in Spanje door storing

Door een systeemfout bij Redsys waren betalingen met EC- of kredietkaarten in bars, restaurants en winkels gedurende een paar uur onmogelijk. Ook geldautomaten en de populaire betaaldienst Bizum kenden problemen. De precieze oorzaak van de storing is nog onduidelijk.

Gevolgen van de storing

De storing leidde lokaal tot lange rijen bij supermarkten, winkels en horecagelegenheden, waar betalingen met kaarten niet verwerkt konden worden. Ook elektronische overschrijvingen waren tijdelijk niet mogelijk. Op sociale media werd door consumenten flink geklaagd over de storing.

Reactie van banken

Verschillende banken, waaronder BBVA en CaixaBank, bevestigden de uitval van hun betalingssystemen. Redsys meldde via Twitter om 14:45 uur, ruim twee uur na de storing, dat het probleem was opgelost en de betaalsystemen weer normaal functioneerden. Het bedrijf benadrukte dat het probleem intern was en sloot een externe aanval uit.

Een cruciale rol in Spaanse betalingen

Redsys, met een geschiedenis van meer dan 40 jaar, wordt door meer dan 60 Spaanse banken vertrouwd. Het platform staat internationaal bekend om zijn snelheid en veiligheid. In 2019 hebben Spaanse banken drie bestaande betalingssystemen – Redsys, Iberpay en Cecabank’s betaalplatform – samengevoegd. Hoewel dit kostenbesparingen opleverde, maakt de concentratie op één platform de gevolgen van storingen groter, aangezien bijna alle klanten in het hele land tegelijkertijd worden getroffen.

Trend naar minder contant geld

Volgens de Europese Centrale Bank is het gebruik van contant geld in Spanje tussen 2019 en 2022 met 18% gedaald, een van de grootste dalingen in Europa. 

Lees ook: Banklimieten voor geldopname in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk