Gehaktballetjes met Spaans honden- of kattenvlees?

door admin
Gehaktballetjes met Spaans honden- of kattenvlees?

De Spaanse voedselwaakhond zal door zijn Nederlandse collega worden ondervraagd over de mogelijke verwerking van honden- en kattenvlees in diervoeding, maar wellicht ook in gehaktballetjes.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft dit laten weten naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf op donderdag. Deze krant maakte melding van mogelijk honden- en kattenvlees dat verwerkt zou zijn in vleesproducten die ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, zoals gehaktballetjes in tomatensaus. Van Spaanse instanties heeft de NVWA nog niets vernomen.

De vleesproducten zijn afkomstig uit Spanje. Hier werd een jaar geleden al melding gemaakt van mogelijke resten van honden en katten in diervoeding. Een asiel in Pontevedra zou regelmatig het verzoek hebben gekregen tegen een slachtvergoeding kadavers van dieren af te staan aan een bedrijf. 

Volgens een blog in de Spaanse krant Vanguardia leverde dat bedrijf aan zo’n 42 andere bedrijven verspreid over Spanje die meel met DNA van honden kocht dat ook terechtkwam in Portugal en Nederland. De Guardia Civil wist in de zaak 11 personen op te pakken.

In Nederland was er een bedrijf uit Amsterdam geassocieerd met de zaak. Dit bedrijf is inmiddels gesloten. Volgens Nieuws.nl was Peter Koekebakker, baas van een dierenopvang in Spanje, een klokkenluider.

Uitgelekte documenten van de Guardia Civil zouden het schandaal rond de afname van dode honden door een bedrijf dat de kadavers doorverkocht en tot diervoeding verwerkte, bewijzen. De NVWA gaat om opheldering vragen bij de Spaanse voedselwaakhond.

Weinig info in Spaanse media

Een zoektocht in de Spaanse media leverde behalve de blogpost in de Vanguardia geen verdere informatie op. Het lijkt erop dat het enkel nog nieuws is in Nederland. Ook NRC-correspondent Merijn de Waal meldt dat er in Spanje weinig aanwijzingen zijn behalve dat er dierlijk vet is gebruikt voor veevoer.  

Dit vind je misschien ook leuk