Gehucht met naam ‘Fort Dood Joden’ wordt Fort Heuvel van Joden

door admin
Gehucht met naam 'Fort Dood Joden' wordt Fort Heuvel van Joden

Op initiatief van de burgemeester konden burgers uit het Spaanse stadje Castrillo Matajudios op 25 mei per referendum stemmen over een naamsverandering. Het laatste deel van de naam betekent ‘dood Joden’.

Deze antisemitische betekenis was velen een doorn in het oog en het voorstel van de burgemeester van het stadje met maar 60 inwoners is de naam te veranderen in Castrillo Mota de Judios. Door één letter te wijzigen krijgt de naam een hele andere en stuk vriendelijker betekenis, namelijk ‘Castrillo heuvel van Joden’. Dit zou de oorspronkelijke naam zijn geweest van vóór de Spaanse Inquisitie.

Afgelopen zondag stemde de meerderheid van de bevolking van het gehucht in met de naamsverandering. De opkomst bij het referendum was maar liefst 93 procent. 19 personen stemden tegen naamsverandering, de rest voor.

Op 3 juni is er een speciale bijeenkomst van de gemeenteraad, waar de naamswijziging officieel zal worden goedgekeurd. Castrillo Matajudios is niet het enige dorp in Spanje met een vreemde naam. Zo bestaat vlakbij Toledo het dorp Consuegra: met schoonmoeder, in Asturias Pozo de las Mujeres Muertas: put van de dode vrouwen of Valle de Matamoros: vallei van de Moren-slachters in Extremadura. In dit laatste dorp echter is er veel motivatie om in navolging van Matajudios ook voor een naamswijziging te stemmen.

Dit vind je misschien ook leuk