Gemeente zet betonnen picknicktafel op prehistorische graftome

door admin
Gemeente zet betonnen picknicktafel op prehistorische graftome

In een Galicisch dorp is een blunder van jewelste gemaakt. Bouwvakkers vervingen hier eind vorig jaar een neolithische graftombe van zeker 6.000 jaar oud door een betonnen picknicktafel.

Archeologen zijn woedend over deze ‘monumentale fout’ waarmee een historisch graf met een beschermde status volledig is vernield. Er is een onderzoek gestart door de afdeling Cultuur, Onderwijs en Universiteiten nadat een lokale actiegroep in juni een klacht indiende bij het regionale ministerie van Medio Ambiente en Urbanismo.

‘Het plaatsen van de betonnen picknicktafel heeft onomkeerbare schade toegebracht en een prehistorische begraafplaats van de eerste bewoners van San Cristovo de Cea vervangen,’ zo staat in het rapport van de actiegroep aan de openbaar aanklager die de zaak in behandeling heeft genomen. Historische ruïnes, zoals graven, grafstenen, forten, rotstekeningen, wegen van forten en Romeinse mijnen krijgen in de praktijk niet de bescherming die ze zouden verdienen op basis van de landelijke Spaanse Wet op Historisch Erfgoed, aldus de actiegroep in het rapport.

Verklaring gemeente

Volgens de Huffington Post heeft de burgemeester van San Cristovo de Cea, de gemeente waar het gehucht Ardesende onder valt, nog niet gereageerd op diverse pogingen tot contact van de redacteuren van de website. Op de website van de gemeente is een verklaring te lezen waarin staat dat men niet op de hoogte was van het bestaan van dit grafmonument, aangezien er nergens documenten over beschikbaar zijn. Daarbij meldt de gemeente dat het beschermen van dergelijke monumenten de taak is van de regionale regering en dat de verwijderde stenen geen onderdeel uitmaakten van het graf. Ze zouden in plaats daarvan afkomstig zijn van de sloop jaren geleden van een gebouw dat ‘casa grande’ werd genoemd.

Wel op de hoogte

Volgens de Huffington Post vertelde een woordvoerder van de regionale afdeling Cultuur, Onderwijs en Universiteiten dat in 2008 al toestemming werd gegeven voor archeologisch onderzoek in San Cristovo de Cea, beroemd vanwege 25 neolitische grafheuvels, waaronder de necropolis de Covas en de ‘mámoa de Bouza de Prim’. Hij benadrukte voorts nog eens dat de gemeenteraad volledig op de hoogte moet zijn geweest van het bestaan van prehistorische erfgoed.

Dit vind je misschien ook leuk