Gemeentes in Spanje maken kermis ‘stil’ zodat álle kinderen kunnen genieten

door admin
Gemeentes in Spanje maken kermis ‘stil’ zodat álle kinderen kunnen genieten

Knipperende discolichten, muziek, ballonnen, suikerspinnen en popcorn zijn vaak de ingrediënten die een kermis tot een succes maken. Toch is dit niet voor alle kinderen het geval. De dreunende muziek en talloze lichtjes zorgen er vaak bij kinderen met een bepaalde stoornis van de prikkelverwerking, zoals bij autistische of hoogsensitieve kinderen, voor dat ze niet kunnen genieten van de attracties.

Baskische gemeente Irun kiest ook voor ‘stille kermis’

Precies om deze reden heeft de gemeente van Irun (Gipuzkoa, Baskenland) ervoor gekozen om de kermis, die deze week bij San Marcials is opgetuigd, een paar uur per dag stil en zonder lichtjes te laten draaien. In het geval van Irun wordt dit dagelijks van 17.00 tot 19.00 uur gedaan. Op deze momenten kunnen kinderen die niet goed tegen al het geluid en licht kunnen ook genieten van een paar uurtjes kermis.

Prikkelarme kermis niet nieuw in Europa

Irun is niet de eerste plek in Spanje die dit initiatief neemt. Andere steden in Baskenland, zoals Donostia, Azpeitia, Arrasate en Bilbao, implementeerde deze maatregel al eerder. Maar ook Sevilla biedt sinds zo’n 5 jaar een geluid- en lichtvrije kermis aan hun kleine klanten aan. Ook in andere landen, zoals in Nederland, wordt de kermis op vaste momenten op een dag ‘prikkelarm’ gemaakt.

Hoe ziet een prikkelarme kermis eruit?

Een prikkelarme kermis is een evenement dat speciaal is ontworpen voor mensen met overgevoeligheid voor sensorische prikkels, zoals mensen met autisme, ADHD of andere aandoeningen die gevoeligheid voor drukte, harde geluiden, felle lichten en sterke geuren veroorzaken. Het doel van een prikkelarme kermis is om een omgeving te creëren die minder overweldigend is en beter afgestemd is op de behoeften van mensen met dit soort gevoeligheden.

Bij een prikkelarme kermis wordt gezorgd voor zo min mogelijk geluid, de lichten worden gedoofd of zachter gemaakt, er wordt voor gezorgd dat het minder druk is, sommige attracties worden aangepast en gaan bijvoorbeeld minder snel en soms worden er zelfs speciale ruimtes ingericht waar kinderen zich kunnen terugtrekken als ze zich toch overweldigd voelen.

Dit vind je misschien ook leuk