OCU wil voorkomen dat het label een trukendoos wordt en een prijzenoorlog ontstaat. De meest voorkomende tekortkomingen zijn de onjuiste identificatie van de productiesystemen voor verwarming en koeling van de woning en het gebrek aan specifiek advies over hoe het energieverbruik kan worden verminderd.
Bovendien stelt de organisatie in een verklaring dat tot 11% van de professionals die telefonisch werden geraadpleegd, instemden met de certificering zonder naar de woning toe te gaan. Deze fraude, die nauw verbonden is met de verkoop en aankoop van woningen, gaat maar door. Zoals de Spaanse krant EL PERIÓDICO uitlegt, heeft de prijzenslag zich verankerd in de praktijk van het uitgeven van energie-efficiëntiecertificaten.
Professionals en OCU binden strijd aan tegen ‘trukendoos’
Serieuze professionals hekelen deze vervalsingen en dit bedrog. Zij eisen dat het document aan relevantie wint als instrument voor de evaluatie en verbetering van de woningvoorraad. Nu sluit ook de OCU zich aan bij dit verzoek.
OCU heeft geëist dat het Ministerie voor Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging en de bevoegde raden meer controle uitoefenen op de professionals die dit soort certificaten opstellen en dat deze documenten duidelijke verbetervoorstellen bevatten. Anders zal de productie van energielabels veranderen in een ‘trukendoos’ zonder praktisch nut voor de huiseigenaar, die prijzen betaalt die kunnen oplopen tot meer dan 200 euro.
Prijsverschillen
De OCU heeft ook grote prijsverschillen ontdekt in een parallel onderzoek naar energiecertificering dat is uitgevoerd in 25 steden. Binnen dezelfde plaats, maar ook tussen steden. De gemiddelde prijs bedraagt minder dan 90 euro in Santa Cruz de Tenerife en Sevilla, maar in Bilbao, Burgos en Avila bedragen de kosten meer dan 150 euro.