Galicië is de meest noordwestelijk gelegen autonome regio van Spanje en geroemd om zijn groene binnenland en zijn bijzondere kusten met ría’s (fjord-achtige inhammen) en adembenemende stranden. Dat klinkt ideaal, maar feit is dat ondanks al het wonderschone cultuurhistorische en natuurlijke erfgoed ook deze regio met ontvolking en vergrijzing te maken heeft. Het goede nieuws is dat het regionale bestuur weet dat digitale nomaden het tij wel eens zouden kunnen keren.
De regionale regering, de Xunta de Galicia, heeft daarom het project Fixar in het leven geroepen. Daarmee wil het digitale nomaden aantrekken en synergie creëren tussen het plattelandsleven en ondernemerschap. De aangetrokken freelancers, teruggekeerde Galiciërs en buitenlandse inwoners zullen idealiter de deels verlaten dorpen nieuw en jong leven inblazen. De dorpen, die het ergst te kampen hebben met vergrijzing en ontvolking, krijgen nu een tweede kans door woningen om te vormen tot coliving-ruimtes, waar werk en wonen samenkomen.
Werken en wonen in rust
De Xunta heeft zich laten inspireren door bestaande voorbeelden. Hieronder het dorpje Senderiz in de provincie Ourense. Daar is een voormalige boerderij is omgebouwd tot een hypermoderne werkplek met glasvezelverbinding. Dit maakt het dorp aantrekkelijk voor digitale nomaden, kunstenaars en ondernemers die een rustige omgeving zoeken om te werken en inspiratie op te doen. Sinds de oprichting in 2013 hebben zo’n 5.000 mensen uit meer dan 60 landen hier tijdelijk gewoond en gewerkt. Onder het motto ‘Denk globaal, handel lokaal, breng het platteland weer tot leven’ kun je samenwonen (co-living) met gelijkgestemden in dit kleine stadje op 35 kilometer van de Portugese grens.
Coliving: meer dan wonen
Het project Fixar (via deze link vind je een aanmeldingsformulier) biedt nu niet alleen accommodatie en een werkplek, maar ook begeleiding en samenwerking tussen de bewoners. Deze zomer zijn 60 deelnemers, geselecteerd uit 200 aanmeldingen, gestart met een 15-daags programma in verschillende dorpen in Galicië. Ze werken aan uiteenlopende projecten, van videogames en illustraties tot technologische oplossingen voor het platteland. Deze digitale nomaden brengen nieuwe energie en creativiteit naar dorpen die bijna uitgestorven zijn.
Toekomst voor Galicië’s dorpen
De opkomst van coliving-huizen is hard gegaan in Galicië. Waar er in 2014 slechts één was, zijn er nu al veertien, waarvan tien in landelijke gebieden. Het project Fixar toont aan dat het platteland niet alleen een plek is voor rust, maar ook voor innovatie en ondernemerschap. Galicië biedt zo een aantrekkelijk alternatief voor wie wil ontsnappen aan de drukte van de stad en tegelijkertijd wil bijdragen aan het heropleven van het platteland. Kom je niet in aanmerking voor Fixar, dan kun je het altijd in een van de andere dorpen proberen.