Gezond overwinteren of emigreren naar Spanje

door admin
Overwinteren spanje

Veel Nederlanders dromen ervan om naar Spanje te emigreren of er te overwinteren. Een belangrijk aspect dat bij deze overweging komt kijken, is de gezondheidszorg. Hoe is deze geregeld in Spanje en waar moet u op letten?

De Spaanse gezondheidszorg: een overzicht

De gezondheidszorg in Spanje staat op een hoog niveau, vergelijkbaar met Nederland. Echter, de organisatie ervan verschilt. Spanje kent een scheiding tussen staatsgezondheidszorg en privé gezondheidszorg. De staatsgezondheidszorg, georganiseerd door de Seguridad Social, is toegankelijk onder bepaalde voorwaarden. Zo kunt u hier aanspraak op maken als u een pensioen of uitkering uit Nederland ontvangt, werkzaam bent in Spanje, of als u zich privé inschrijft bij de Seguridad Social na minimaal een jaar in Spanje gewoond te hebben.

Aanmelden bij de Seguridad Social

Voor emigranten en overwinteraars is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Informeer uw uitkerings- of pensioeninstantie over uw vertrek, vraag het S-1 formulier aan bij het CAK, en schrijf u in bij de Seguridad Social in Spanje. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, dus een overgangsperiode met bijvoorbeeld een reisverzekering is aan te raden.

Privé gezondheidszorg als aanvulling

Naast de staatsgezondheidszorg kunt u kiezen voor een particuliere ziektekostenverzekering. Dit biedt voordelen zoals toegang tot privé artsen en ziekenhuizen, vaak met Nederlandssprekende artsen of tolken. Houd er rekening mee dat privéverzekeringen geen medicijnen vergoeden; hiervoor bent u aangewezen op de Seguridad Social.

Wat te doen in specifieke situaties?

Of u nu permanent in Spanje woont of er tijdelijk verblijft, het is belangrijk om te weten waar u terecht kunt voor medische zorg. In geval van nood, bezoek de Eerste Hulp van een staatsziekenhuis of bel een ambulance. Voor minder urgente zaken kunt u terecht bij een lokale huisartsenpost (Centro Salud) of een privéarts. Vergeet niet uw Europese Verzekeringskaart (EHIC) mee te nemen als u tijdelijk in Spanje verblijft.

Verzekeren in Spanje: waar heeft u recht op?

Als u overweegt een particuliere ziektekostenverzekering in Spanje af te sluiten, weeg dan de voor- en nadelen af. Een particuliere verzekering biedt vaak meer service en snellere toegang tot zorg, maar vergoedt geen medicijnen. Vergelijk de polisvoorwaarden zorgvuldig en let op eventuele wachttijden voor behandelingen. Ook is het van belang goed te kijken welke artsen en klinieken samenwerken met een specifieke verzekeraar. Meestal geldt vanaf het moment van het afsluiten van de verzekering een periode van een half jaar totdat de verzekering behandelingen dekt.

Meer weten?

Lees verder over dit onderwerp als u meer wilt weten over emigreren naar of overwinteren in Spanje via deze link naar de website van CasaLasDunas. Door u vooraf goed te informeren en de nodige stappen te ondernemen, kunt u zorgeloos genieten van uw tijd in dit prachtige land. CasaLasDunas kan ook een geschikte woning zoeken voor uw (tijdelijke) verblijf in Spanje. Het fijne van deze vastgoedadviseur is dat hun persoonlijke begeleiding en bemiddeling niet ophoudt bij het tekenen van een huur- of koopcontract. Zo bent u verzekerd van een gezonde start in Spanje.

Lees ook: 10 redenen waarom Spanje een ideaal land is om te overwinteren

Dit vind je misschien ook leuk