Giving Tuesday: solidariteit en vrijgevigheid na #BlackFriday en #CyberMonday

door admin
Giving Tuesday: solidariteit en vrijgevigheid na #BlackFriday en #CyberMonday

De solidariteitsbeweging Giving Tuesday roept dit jaar opnieuw op tot solidariteit, na het consumentisme dat voor Black Friday en Cyber Monday weer massaal werd gepromoot.

De 8e editie van ‘Giving Tuesday’ vindt dit jaar op dinsdag 29 november plaats. In meer dan 80 landen bevordert de beweging een samenleving die gericht is op burgerschap, samenwerking en wederzijdse hulp door middel van donaties en vrijwilligerswerk ten gunste van honderden organisaties met de meest uiteenlopende doelen. 

In Spanje werd vorig jaar op één dag 618.061 euro geschonken aan 253 projecten van verschillende stichtingen, vooral stichtingen die zich in zetten voor kinderen en onderzoek en tegen sociale uitsluiting.

Toenemende armoede

Dit jaar benadrukken de initiatiefnemers de speciale oproep voor solidariteit met de meest kwetsbaren in het licht van de toenemende armoede als gevolg van de kosten van elementaire levensproducten, zoals voedsel en elektriciteit. De reactie van de samenleving op de humanitaire crisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft meer dan 44 miljoen euro aan donaties opgeleverd, van meer dan 600.000 mensen. De gemiddelde donatie bedroeg 62 euro, wat neerkomt op een stijging van 86% van de donaties ten opzichte van het voorgaande jaar.

Daarom wil Giving Tuesday deze 2022 voortzetten door ‘de solidariteit uit te breiden’ tussen burgers, scholen, stichtingen en bedrijven in alle uithoeken van het land. En niet alleen op dinsdag 29 november, maar elke dag van het jaar, want het Giving Tuesday-platform heeft al meer dan 50 projecten om te inspireren en betrokkenheid te vragen.

De reactie van de Spaanse samenleving in de afgelopen jaren op noodsituaties zoals Covid, de vulkaan op La Palma en dit jaar met Oekraïne is een voorbeeld voor iedereen. En dat moet vooral doorgaan in het licht van de uitdagingen die voortvloeien uit de stijgende prijzen, en daarom roepen zij op tot mobilisatie en eendracht om steun te blijven geven aan ngo\’s, stichtingen, ziekenhuizen, onderzoekscentra en sociale organisaties, zoals in de afgelopen zeven jaar.

Wat is Giving Tuesday?

Giving Tuesday is een open beweging waaraan elke persoon, familie, stichting, sociale organisatie, openbare instelling, school, universiteit of bedrijf, buren, winkels en restaurants in de buurt kunnen deelnemen via de projecten van het platform, beschikbaar op de website \’www.givingtuesday.es\’. De acties kunnen worden gedeeld op sociale netwerken met de hashtag #GivingTuesday.

Dit initiatief is in Spanje mogelijk dankzij de steun van UNHCR, Asociación Española de Fundaciones, Anesvad, Cruz Roja Española, Educo, Fundación Josep Carreras contra la Leucemia, Mi Grano de Arena en Hospital Vall d\’Hebron als initiatiefnemers, samen met de steun van Salesforce en StockCrowd.

Dit vind je misschien ook leuk