Gouden Visum Spanje: Residentie door investering

door admin
Gouden Visum Spanje: Residentie door investering

Met een investering van 500.000 euro of meer kunnen niet-EU-ingezetenen een Gouden Visum, ofwel een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. De Gouden Visa waren oorspronkelijk bedoeld om welvarende Russische, Chinese en Arabische staatsburgers aan te trekken, maar Brexit gaf Britten ook de mogelijkheid om van dit programma te profiteren.

Bovendien werd door de waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro Spaans vastgoed goedkoper voor Amerikaanse investeerders.

Lees ook: Welke buitenlandse nationaliteiten kopen de meeste huizen in Spanje?

Criteria voor een Gouden Visum

Om in aanmerking te komen voor een Gouden Visum, volgens de Wet 14/2013 van 27 september, zijn de belangrijkste investeringen die kunnen leiden tot het verkrijgen van de Golden Visa:

  • Een investering in onroerend goed in Spanje met een waarde gelijk aan of groter dan €500.000 per aanvrager. 
  • Een investering in aandelen of maatschappelijk kapitaal van Spaanse bedrijven, of bankdeposito’s bij Spaanse financiële instellingen, met een waarde gelijk aan of groter dan €1 miljoen.
  • Een investering in Spaanse staatsobligaties met een waarde gelijk aan of groter dan €1 miljoen.
  • Het uitvoeren van een bedrijfsproject in Spanje dat als algemeen belang wordt beschouwd, bijvoorbeeld door werkgelegenheid te creëren, een investering te doen met sociaal-economische impact of bij te dragen aan wetenschappelijke en/of technologische innovatie. 

 

Naast de investering moet de aanvrager aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken voor zichzelf en zijn of haar gezinsleden tijdens hhet verblijf in Spanje en moeten ze een openbare of particuliere ziektekostenverzekering hebben bij een bedrijf dat actief is in Spanje.

De vastgoedoptie van het Gouden Visum

Om in aanmerking te komen voor een Gouden Visum via de vastgoedoptie moeten investeerders minimaal €500.000 betalen voor het eigendom. Het eigendom kan zowel residentieel als commercieel zijn, of een combinatie van beide. De €500.000 moet echter een contante betaling zijn; u kunt geen lening gebruiken om het minimumbedrag te bereiken.

Bijvoorbeeld: het onroerend goed wordt gewaardeerd op €750.000. Je zou het kunnen kopen met een contante betaling van €500.000 en een lening van €250.000 om in aanmerking te komen voor de Golden Visa Spanje.

Er zijn ook enkele persoonlijke criteria. U moet:

  • Ouder zijn dan 18 jaar
  • Geen strafblad hebben
  • Niet eerder visa of toegang tot de Schengenzone zijn geweigerd
  • Een ziektekostenverzekering hebben die in Spanje dekt
  • Niet op de Spaanse lijst van ongewenste personen staan

 

Hoewel er verschillende investeringsopties zijn voor de Golden Visa, blijft de vastgoedoptie het populairst. Daarom staat het vaak bekend als een ‘vastgoedvisum’.

Terwijl het Gouden Visum u verblijfsrecht geeft in Spanje en de daarbij behorende voordelen, hoeft het eigendom niet uw primaire of permanente woning te zijn. Dit betekent dat als u op zoek bent naar een tweede huis om een deel van het jaar in door te brengen, of eenvoudigweg op zoek bent naar een woning om te verhuren en inkomsten te genereren, u nog steeds het visum kunt krijgen. Bovendien maakt het verkrijgen van een Golden Visa u geen fiscaal inwoner van Spanje.

Het proces is relatief eenvoudig, maar het is raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een advocaat in Spanje. Om het visum te verkrijgen, moet u bewijzen dat u het kwalificerende bedrag hebt betaald. Bovendien moet u binnen drie maanden na aankoop een certificaat van het kadaster verstrekken.

U kunt zelfs het proces starten voordat de aankoop is voltooid, door een voorlopig contract en een brief van een Spaanse financiële instelling in te dienen waaruit blijkt dat u over de vereiste fondsen beschikt.

Voordelen van het Gouden Visum Spanje

Een van de beste voordelen van de Golden Visa Spanje is de vrijheid om visumvrij door het Schengengebied te reizen.

Verdere voordelen zijn legaal wonen en werken in Spanje zonder verdere visa en vergunningen.

Het visum vereist geen permanent verblijf in Spanje; u keert eenvoudigweg terug naar Spanje om het visum te vernieuwen.

U en uw gezinsleden hebben toegang tot openbare diensten. Het is ook een route naar het Spaanse staatsburgerschap, hoewel daar verdere criteria voor zijn.

Lengte van het visum

De Gouden Visa zijn aanvankelijk geldig voor een jaar. U moet tijdens dat jaar naar Spanje reizen en het inwisselen voor een verblijfsvergunning. Daarna is de verblijfsvergunning geldig voor een periode van één tot twee jaar. Zolang u uw investering in Spanje behoudt en naar Spanje reist om uw verblijfsstatus te vernieuwen, kan deze herhaaldelijk worden vernieuwd.

Voor niet-EU-burgers, zoals de Britten of Amerikanen, is een Gouden Visum een aantrekkelijk voorstel. Het is belangrijk op te merken dat de “Golden Visa” weliswaar meerdere voordelen biedt, maar er zijn ook fiscale en juridische verplichtingen waaraan investeerders moeten voldoen. Daarom is het raadzaam voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verkrijgen van deze verblijfsvergunning om het juiste advies te krijgen om de implicaties en voordelen van hun investering volledig te begrijpen.

Mogelijk einde van het Gouden Visum?

Eerder dit jaar werd onthuld dat de Spaanse regering het Golden Visa-programma opnieuw in overweging neemt. Volgens linkse politici van de Más País-partij hebben de gouden visa geleid tot een sterke stijging van de huizenprijzen en het verdrijven van de lokale bevolking zonder het creëren van nieuwe banen. Bovendien zijn de risico’s van witwassen en het verlenen van toegang tot Spanje aan criminelen extreem hoog, zo betogen zij.

In tegenstelling tot hun gestelde doel om meer financiële rijkdom naar het land te brengen, zouden de Gouden Visa eigenlijk niet gunstig zijn voor de nationale economie. Daarom overweegt de regering strengere eisen voor Gouden Visum-aanvragen. Het bedrag dat moet worden uitgegeven zou mogelijk kunnen verdubbelen. Volgens insiders heeft de regering nog geen overeenstemming bereikt. Bovendien is het nu wachten op een nieuwe regering die moet worden gevormd, voordat de onderhandelingen over het Golden Visa-schema kunnen worden hervat.

In 2022 riep de Europese Commissie EU-landen op om programma’s te beëindigen waardoor investeerders het staatsburgerschap kunnen verkrijgen. Ze zouden ook de controle op de afgifte van verblijfsvergunningen moeten aanscherpen vanwege veiligheidsrisico’s en risico’s op witwassen van geld. Portugal heeft al aangekondigd dat het een soortgelijk plan zal beëindigen. Ierland, Griekenland en Malta hebben hun gouden visaprogramma’s ook aangepast of afgeschaft.

Gerelateerde post: In deze Spaanse steden zijn de meeste Gouden Visa verstrekt

Dit vind je misschien ook leuk