Gratis biologische menstruatieproducten voor alle vrouwen in Catalonië

door admin
Gratis biologische menstruatieproducten voor alle vrouwen in Catalonië

Ongeveer 20 procent van alle vrouwen heeft onvoldoende of zelfs geen toegang tot tampons, menstruatiecups of maandverband tijdens de menstruatie. Het plan van de Catalaanse Generalitat, dat moet voorzien in de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, keurde deze maatregel onlangs goed binnen de regionale regering.

Miljoenen euro’s voor plan gelijke behandeling mannen en vrouwen

Er wordt een startbudget beschikbaar gesteld van 7,6 miljoen euro en het plan wordt in 2023 in werking gesteld en moet in 2025 volledig zijn geïmplementeerd. Het volledige plan bestaat uit zo’n zestig maatregelen die over twee jaar moeten zijn ingevoerd.

De producten worden beschikbaar gesteld via het netwerk voor vrouwenondersteuning van de Generalitat en via speciale wijkpunten die hiervoor worden aangewezen. Binnen het plan is ook een training ontworpen voor alle professionals die werkzaam zijn binnen de vrouwenzorg. Ook worden in het derde jaar van het voortgezet onderwijs (ESO) lesprogramma’s ontwikkeld om meer kennis te delen over menstruatie en menopauze. Dit om deze periodes in het leven van vrouwen een stuk milder en waardiger te laten verlopen.

Voorlichting en nieuwe lesprogramma’s nodig om taboes te doorbreken

Volgens Tània Verge, de regiominister van Gelijkheid van Catalonië, is er over menopauze zelfs nog minder bekend dan over menstruatie en zijn er veel mythes en taboes die doorbroken moeten worden. Volgens de regiominister is het belangrijk om vooral vrouwen al jong te onderwijzen over deze onderwerpen. Verbetering in ventilatie, rust- en hygiëneruimtes en een plan voor de invoering van flexibele werktijden tijdens de menopauze of menstruatie zijn enkele onderwerpen die momenteel worden besproken.

Spanje eerste Europese land met menstruatieverlof

Laatstgenoemde is momenteel al gedeeltelijk van toepassing. Vrouwen die als gevolg van hun menstruatie hevige pijn ervaren, krijgen sinds begin dit jaar elke maand drie tot vijf dagen verlof. Girona voerde dit medio 2022 al in voor vrouwelijke ambtenaren uit de Catalaanse gemeente.

Dit vind je misschien ook leuk